politika

2019.11.29. 18:18

Lemond az iraki kormányfő

Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök benyújtja lemondását a parlamentnek, hogy a törvényhozás új kormányt választhasson – jelentette be péntek délután az iraki miniszterelnöki hivatal Bagdadban.

A parlament a tervek szerint legközelebb vasárnap ül össze.

Mahdit egy éve nevezték ki kormányfőnek az iraki politikai tömbök közti megállapodás révén. Mostani lépését a hetek ót tartó kormányellenes tüntetések után jelentette be, amelyekben már 400 ember vesztette életét. Csütörtökön legalább negyvenöt tiltakozó halt meg a dél-iraki Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban. Ez volt a két hónapja kezdődött, erőszakba torkolló tüntetéshullám egyik legvéresebb napja.

Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja pénteken felszólította a parlamentet, hogy vonja meg a bizalmat a kormánytól a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt, és hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a békésen és az erőszakhoz folyamodó tiltakozók között.

Szavainak egyelőre nincs sok foganatja, mivel pénteken délig további három tüntetőt lőttek agyon és nyolcat sebesítettek meg rendőrök Nedzsefben.

Mahdi lemondásának hírét ugyanakkor kitörő örömmel fogadták a tüntetők Bagdadban és más városokban.

Ezek is érdekelhetik