tragédia

2019.11.02. 14:04

Iskolások haltak meg aknarobbanásban Afganisztánban

A 9 és 12 év közötti életkorú gyerekek gyalog mentek iskolába az afgán-tádzsik határ mentén fekvő Darkad járásban.

Aknarobbanás következtében kilenc iskolás vesztette életét szombaton Afganisztán északkeleti részén, Tahár tartományban – közölte a helyi rendőrség.

A 9 és 12 év közötti életkorú gyerekek gyalog mentek iskolába az afgán-tádzsik határ mentén fekvő Darkad járásban, és már az iskola közelében jártak, amikor felrobbant az út menten elrejtett aknák egyike.

A tálibok októberben több nagy támadást indítottak Tahár tartományban, ezek egy részét, így a tartományi székhely, Talikán elleni támadást, visszaverték a biztonsági erők. Azonban több járásban, köztük Darkadban is, még mindig a tálibok ellenőrzik a helyzetet, és aknákat telepítettek az utak mellé, hogy így védekezzenek a kifüstölésükre küldött biztonsági erők ellen.

Idén rekordszámú áldozatot követelt az erőszak Afganisztánban. Az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) adatai szerint július-szeptemberben 4313 polgári személy sebesült meg vagy vesztette életét, ami 42 százalékos növekedést jelent a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

A halottak száma több mint ezer volt, ami példátlanul magas szám az adatok gyűjtésének megkezdése, 2009 óta.

Afganisztánban jelenleg a tálib fegyveresek és az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai folytatnak véres küzdelmet a kabuli kormánnyal szemben.

A tálibok a dél-ázsiai ország mintegy felét tartják ellenőrzésük alatt.

Ezek is érdekelhetik