folyamatos ellátás

2019.06.25. 16:45

Gyógyszerbehozatallal enyhítenek a K-vitamin-hiányon

Több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A hatóság keddi közleményében azt írta, hogy mivel legutóbb újabb K-vitamin-szállítmány érkezett az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedőhöz, a megfelelő mennyiség addig is biztosított.

Az OGYÉI egy hónapja azt közölte, hogy ötezer-ötezer doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte gyerekek és felnőttek számára az egyik gyógyszer-nagykereskedőnek. Akkor azt írták: a forgalmazó a K-vitamin hiányának okaként gyártási gondot jelölt meg a május 1. és október 31. közötti időszakra. Mivel jelenleg más K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon, a gyógyszerhatóság a nagykereskedővel egyeztetve engedélyezte a tízezer tétel behozatalát külföldről, ennek beszerzése folyamatos.

Jelezték, a felnőttek számára alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek számára alkalmazott Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta.

A K-vitamin a véralvadásban játszik fontos szerepet. Az oltást minden csecsemő pár órával a születése után megkapja a kórházban, majd otthon folytatni kell az adagolását. A szájon át is beadható oltóanyagot otthon hat hónapos korukig többször kapják a gyerekek. Ez elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos, az anyatejben ugyanis alig választódik ki a K-vitamin, így csak kevés jut belőle a csecsemőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában