Helyi közélet

2017.01.27. 10:20

A költségek leszorítása életbevágó számukra

Debrecen - Egyre jobban fogy az idő a hatékonyságnövelő beruházások megvalósítására.

Debrecen - Egyre jobban fogy az idő a hatékonyságnövelő beruházások megvalósítására.

A tovább csökkenő mezőgazdasági árak mind inkább rászorítják a gazdákat a költséghatékony termelésre. Ennek megteremtéséhez az alacsony kamatszinten elérhető beruházási hitelek és az idén márciusig meghirdetett uniós források is lehetőséget biztosítanak.

Nem érnek rá

Az idő azonban sürget, hiszen az uniós ciklus lezárultát követően jóval kevesebb forrás áll majd a gazdák rendelkezésére, ezért a következő 2-3 évben át kell állni a támogatás nélküli termelés megvalósítására – hívja fel a figyelmet a K&H. Az elmúlt év novemberében is folytatódott a mezőgazdasági termelői árak csökkenése, átlagosan 5,5 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Életbevágó

Az árcsökkenésben a termelési volumen változásai, a piaci körülmények és a termelési költségek változásai egyaránt szerepet játszottak. A gabonafélék esetében a globálisan magas készletállományt tovább növelték a jó terméseredmények, miközben az alacsony üzemanyagárak a termelési költségeket is lejjebb tolták. A költségek leszorítása életbevágó a gazdaságok számára.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában