Bejelentés

2023.05.26. 10:33

Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség központja (videó)

A World Aquatics, korábbi nevén FINA költözéséhez már csak a kongresszusi megerősítés van hátra.

MW

A World Aquatics elnöke, Huszain al-Muszallam és Szijjártó Péter külgazdasági és külgyminiszter a szándéknyilatkozat aláírásakor

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Budapestre költözik a Nemzetközi Úszószövetség (World Aquatics, korábbi nevén FINA) központja a svájci Lausanne-ból, amennyiben az erről szóló megállapodást a szervezet kongresszusa is jóváhagyja – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A tárcavezető Facebookján úgy fogalmazott: 

Az úszó és vízilabda világszövetség vezetőségének szándéka egyértelmű, már csak kongresszusi megerősítésre várnak, hogy a központjukat Budapestre költöztessék.

Hozzátette: megállapodást írtak alá Huszain al-Muszallammal, a Nemzetközi Úszószövetség elnökével a szervezet székházának Budapestre költözéséről, az elnökség erre vonatkozó egyhangú döntését pedig majd a kongresszus véglegesítheti.

Magyarország a világ úszósportjában kiemelt szerepet játszik, nemcsak azért, mert magyar versenyzők rendszeresen nyernek aranyérmeket a világbajnokságokon és olimpiákon, hanem azért is, mert a Nemzetközi Úszószövetség 1908-as létrehozásakor hazánk a nyolc alapító tag között volt.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Magyarországon két nemzetközi sportszövetségnek van központja egyelőre, emellett tíz, ENSZ-hez kötődő szervezet is működik itt, és mindannyian elégedettek a körülményekkel.

„Természetesen hatalmas elismerés lesz Magyarország számára, ha a Nemzetközi Úszószövetség globális központja ideköltözik Budapestre. Kifejezett célja a szervezet vezetőinek, hogy majd a világ úszósportját irányító központban a munkatársak legalább fele magyar legyen” – mondta.

„Nyilvánvalóan az ő ideköltözésük a sportturizmust rendkívüli mértékben fel fogja lendíteni, és még inkább megnöveli Magyarország amúgy sem kicsi szerepét a világ úszó- és vízilabda sportjában” – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában