Búcsú a legendától

2022.12.30. 10:05

Gyászol a futballvilág, a brazilok háromnapos nemzeti gyásszal tisztelegnek Pelé előtt

Jair Bolsonaro, a hivatalából vasárnap távozó brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a csütörtökön 82 éves korában elhunyt legendás labdarúgó, a háromszoros világbajnok Pelé tiszteletére. A brazilok gyászában osztozik a nemzetközi sajtó is, amely szuperlatívuszokban méltatja Pelé játékát és személyiségét. Pályatársak, sportvezetők, politikusok, valamint a labdarúgás aktív sztárjai is, többek között Ronaldo, Franz Beckenbauer, Mario Zagallo és Thomas Bach is megemlékeztek és tiszteletüket fejezték ki a hosszas betegség után elhunyt háromszoros világbajnok brazil labdarúgó halála kapcsán.

Pelé tiszteletére a brazil zászló színei világítják meg a Megváltó Krisztus-szobrot Rio de Janeiróban 2022. december 29-én, az egykori brazil futballcsillag halálának napján. Edson Arantes do Nascimento, közismert nevén Pelé 82 évesen hunyt el daganatos betegségben Sao Paulóban. Jair Bolsonaro brazil elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a háromszoros világbajnok tiszteletére

Forrás: MTI/AP

Fotó: Bruna Prado

A háromszoros világbajnok labdarúgó hosszú betegség után távozott az élők sorából, 82 éves korában.

Bolsonaro közösségi oldalán kiemelte: Pelé elvesztésével egy olyan embert gyászolnak, aki a futballnak köszönhetően az egész világgal megismertette Brazíliát. 

Hozzátette: 

Pelé "művészetté és örömmé változtatta a futballt".

Pelét szűk családi körben kedden temetik el Santosban. Klubkarrierje javát a helyi labdarúgócsapatban töltötte, amelynek stadionjában hétfőtől a játéktéren felravatalozzák, hogy a szurkolók is leróhassák kegyeletüket.

A futballvilág gyászol

A nemzetközi sajtó szuperlatívuszokban méltatja a csütörtökön elhunyt Pelé játékát és személyiségét, s osztozik a brazilok gyászában.

A New York Times így ír a legendáról:

"Pelé hazájában, Brazíliában nemzeti hős volt, és az egész világon szerették - a legszegényebbektől, akik között felnőtt, a leggazdagabbakig, akiknek a köreiben megfordult. Mindenki szerette, aki látta őt játszani."

A Washington Post szerint 

"Csak egy Pelé volt. Páratlan három világbajnoki címe mellett kreatív, akrobatikus játéka, futballimádata és mindenkire átragadó öröme tette őt globális ikonná."

A Daily Mirror úgy fogalmaz, hogy 

"Látni Pelét teljes sebességgel játszani, a legszebb látvány volt. A neve még ma is egyet jelent nemcsak a szépséggel, hanem a kiválósággal, a lélegzetelállító ügyességgel és a sportszerűséggel. Jóval Maradona, Ronaldo és Messi előtt nem volt vita arról, hogy ki minden idők legjobb futballistája. Minden szurkoló tudta, hogy Pelé az, és imádták őt."

"Az akkoriban újdonságnak számító színes televíziókon keresztül úgy tűnt, hogy Pelé az élénk sárga színű brazil mezében leszállt a futballmennyországból. Az 1970-es világbajnokságon balettszerű mozgásával, lenyűgöző sebességével megmutatta, hogy milyen gyönyörű is tud lenni a labdarúgás"

– írja a The Sun. 

  A spanyolországi Marca  az "eltűnt futballmítosz" előtt tiszteleg. 

"Eltűnt egy futballmítosz. Pelé minden idők egyik legjobb játékosa volt, saját korának egyértelmű legjobbja. Gyásznap ez a labdarúgásban. Nyugodj békében, Király!"

– írják.


 

"Pelé, a Király, Brazília örök, nemzetközi bálványának halála lesújtotta honfitársait, akik most nosztalgiával gondolhatnak azokra a napokra, amikor Brazília a győzelem szinonimája volt"

  – emlékezik az El País. 

PELÉ; BOLSONARO, Jair
London, 2022. december 30. Pelé emlékére a brazil zászló színeivel világítják meg a Wembley Stadion acélszerkezetét Londonban 2022. december 29-én, az egykori brazil futballcsillag halálának napján 
Fotós: Kieran Cleeves / Forrás: MTI/AP/PA

Az olasz La Repubblica így búcsúzik a legendától:

"Búcsú Pelétől, aki megelőzte a korát. A Király Tres Coracoesben, Brazília délkeleti részén született - három szív, ez mindent elmond."

A nemzetközi labdarúgás ikonja volt – írja a Corriere dello Sport.

"A futballvilág gyászol. Nyolcvankét éves korában elhunyt a brazil és a nemzetközi labdarúgás ikonja."

 A Le Figaro szerint:

"A labdarúgás elvesztette a Királyát. Pelé Brazília napsugara volt. Melegsége, fénye, ereje, öröme, kreativitása. A legendája korszakokon átívelő."


"Brazília sokkban. Pelé halála megrázta az országot" – fogalmaz a L'Equipe. 

Az osztrák Kronen-Zeitung azt írja, hogy

"a csatár nagyszerű technikájával és gólratörő játékával még azelőtt tömegeket bűvölt el, hogy a futball élő tévés esemény és milliárd dolláros üzletté vált."

  

PELÉ; BOLSONARO, Jair
New York, 2022. december 30. Pelé arcvonásait örökíti meg asztali sóból Amir Hussain utcai mûvész a New York-i Times Square-en 2022. december 29-én, az egykori brazil futballcsillag halálának napján 
Fotós: Ted Shaffrey / Forrás: MTI/AP

"Pelével a történelem legnagyobbja távozik, a futball első globális szupersztárja

 – emlékezik a svájci  Blick. 

"Ronald Reagantől származik az idézet, mely szerint: "Ronald Reagan vagyok, az Egyesült Államok elnöke. Önnek nem szükséges bemutatkoznia, mindenki tudja, ki az a Pelé." Legyen szó Reaganről, Jimmy Carterről, John F. Kennedyről, II. János Pál pápáról vagy Nelson Mandeláról, Pelé mindenkit magával ragadott a ragyogó mosolyával"

– méltatta Pelét a lap. 

 Ronaldo, Beckenbauer, Zagallo és Bach is megemlékezett a legendáról

Mario Zagallo, Pelé csapattársa az 1958-as és 1962-es világbajnoki csapatban és szövetségi kapitánya az 1970-ban aranyérmes brazil együttesnek: 

"ő volt a legnagyobb mind közül. Barátom, akivel megoszthattam annyi történetet, győzelmet és trófeát, az általa hagyott örökség örök és felejthetetlen".

Gerson Oliveira Nunes, Pelé 81 éves, szintén világbajnok csapattársa úgy fogalmazott:

"az a megtiszteltetés ért, hogy vele és ellene is játszhattam. Igazi zseni volt, azon kevesek egyike, akikkel valaha találkoztam". 

Gerson ahhoz a fotóhoz, amelyen Pelét átkarolja, azt írta: 

"egy király nem hal meg, lepihen".

Az 1970-es vb-aranyérmes brazil csapatból a 75 éves Eduardo Goncalves de Andrade, ismertebb nevén Tostao szupersztárként emlékezett Pelére, míg a 78 éves Jahirzinho annyit emelt ki, hogy

 "egyszerűen minden idők legnagyobbja."

PELÉ; BOLSONARO, Jair
Pelét ábrázoló falfestmény előtt megy el egy nő Rio de Janeiróban 2022. december 29-én, az egykori brazil futballcsillag halálának napján 
Fotós: Antonio Lacerda / Forrás: MTI/EPA/EFE

Ronaldo, kétszeres világbajnok és kétszeres aranylabdás brazil válogatott így méltatta Pelét: 

"egyedi. Zseniális. Technikás. Kreatív. Tökéletes. Páratlan (...) Minden idők legjobbja. A világ gyászol. Micsoda kiváltság, hogy utánad jöhettem, barátom. Öröksége túlmutat a generációkon".

Franz Beckenbauer, világbajnok német labdarúgó, a Bayern München tiszteletbeli elnöke, Pelé klubtársa a New York-i Cosmosban úgy nyilatkozott: 

"a labdarúgás elveszítette történelme legnagyobb alakját, én pedig különleges barátomat. 1977-ben azért mentem az Egyesült Államokba, mert nagyon szerettem volna Pelével egy csapatban játszani a New York Cosmosban. A vele töltött időszak pályafutásom egyik legszebb élménye volt. A futball örökre a tiéd lesz, nyugodj békében".

A New York Cosmos, Pelé klubja, amelyben 1975 és 1977 között játszott, szintén megemlékezett a legendás labdarúgóról: 

"a Cosmosszal töltött három szezon alatt Pelé segítségével átalakult a labdarúgás nemzeti erőviszonya. A futballra gyakorolt tartós hatása felbecsülhetetlen. A Cosmos és Királya (Pelé) nemcsak Amerikában indította el a sportforradalmat, hanem a világot is bejárta, hogy terjessze a +szép futballt+".

PELÉ; BOLSONARO, Jair
Pelére emlékeznek a Santos szurkolói a brazil klubcsapat névadó városának Urbano Caldeira labdarúgó-stadionjában 2022. december 29-én, az egykori brazil futballcsillag halálának napján 
Fotós: Guilherme Dionizio / Forrás: MTI/EPA/EFE

 "Nagyon szomorú hír, Pelé elhagyott minket. A világ a történelem legnagyobb futballistáját és egy csodálatos embert gyászol. Úgy celebrálta a futballt, mint egyetlen más labdarúgó sem"

– fogalmazott Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) volt elnöke.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint 

"Pelé halálával az egyik nagy sportikonját veszítette el a világ. Amint azt magam is megtapasztaltam, az olimpia értékeinek igazi követője volt, és mint ilyen, büszkén vitte az olimpiai lángot (a 2016-os riói játékok előtt). Megtiszteltetés volt odaítélni neki az Olimpiai Rendet".

Sir Geoffrey Charles Hurst, világbajnok angol labdarúgó így búcsúzott: 

"megannyi emléket őrzök Peléről, aki kétségkívül a legjobb futballista volt, aki ellen játszhattam. Bobby Moore volt a legjobb játékos, akivel együtt játszhattam. Számomra Pelé továbbra is minden idők legjobbja, és nagyon büszke vagyok, hogy ugyanazon a pályán futballozhattam, mint ő".

PELÉ; BOLSONARO, Jair
Pelé kézjegyét viseli mezén egy rajongója a világklasszis régi klubcsapatának, a Santosnak otthont adó Urbano Caldeira labdarúgó-stadionnál 2022. december 29-én, az egykori brazil futballcsillag halálának napján 
Fotós: Eraldo Peres / Forrás: MTI/AP

Teofilo Cubillas, korábbi perui klasszis labdarúgó: 

"feketére lett festve a labda. A labdarúgás gyászol, de a szomorú pillanaton túl halhatatlan emlékét ránk hagyta. Dicsőség Pelé királynak. Isten fogadja be őt az országába".

 

PELÉ; BOLSONARO, Jair
Pelé emlékére a brazil zászló színeivel világítják meg a Wembley Stadion acélszerkezetét Londonban 2022. december 29-én, az egykori brazil futballcsillag halálának napján 
Fotós: Kieran Cleeves / Forrás: MTI/AP/PA

Erling Haaland, a Manchester City norvég támadója: 

"minden, amit egy futballistától látsz, Pelé már régen megcsinálta. RIP!"

Robert Lewandowski, az FC Barcelona lengyel támadója: 

"nyugodj békében, bajnok. A mennyországban új csillag van, mert a futballvilág elveszítette egy hősét..

Giorgia Meloni, az olaszok miniszterelnöke szintén megemlékezett: 

Emmanuel Macron, a franciák köztársasági elnöke így méltatta az elhunyt Pelét: 

"a játék. A király. Örökkévalóság".

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke úgy fogalmazott, hogy 

"Pelé volt az egyik legnagyobb, aki valaha ezt a gyönyörű játékot játszotta. A világ egyik legismertebb sportolójaként megértette a sportnak az embereket összehozó erejét. Gondolatban a családjával és mindazokkal vagyunk, akik szerették és csodálták őt".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában