Járvány

2020.04.09. 09:20

FIFA-elnök: teljesen megváltozik majd a labdarúgás

Gianni Infantino reformtervekkel igyekszik segíteni a változásokat.

(FILES) In this file photo taken on February 3, 2020, FIFA President Gianni Infantino gestures as he speaks during a public debate with members of the Association of International Sports Press (AIPS) as part of its annual congress in Budapest, Hungary. - FIFA on April 6, 2020, urged clubs and players to reach agreement on wage reductions to protect clubs suffering financial damage due to the coronavirus crisis, sources said. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Attila Kisbenedek

Az elnök a jövőben kisebb, de mégis jelentősebb, versenyképesebb, nagyobb egyensúllyal bíró labdarúgásra számít, amely

„figyelmesebb lesz az igaz értékek iránt”.

Elképzelései között szerepel, hogy

a klubok és a válogatottak érdekeit összehangolva a bajnoki szezonokban a mostaninál kevesebb válogatott hetet iktatnának be, viszont azok hosszabb ideig tartanának.

Az elnök legambiciózusabb projektjének tartják, hogy

ötven válogatott és szerte a világban ötven klub kerüljön top szintre.

A FIFA reményei szerint a fejlesztési programjaikon túl ezt segíti majd elő a 24 csapatos klubvilágbajnokság is, amelynek 2021-ben kellett volna elindulnia, de a világjárvány miatt elhalasztották.

„Szükségünk van ötven olyan csapatra, amely megnyerheti a klub-vb-t, nem csupán öt-hat európai esélyesre. És ebből az ötvenből is húsz lesz európai, ami kifejezetten jobbnak tűnik, mint a mai öt-hat”

- mondta Infantino.

Bár a FIFA sokáig ellenezte a térségi alapon szerveződő bajnokságokat, év elején maga Infantino javasolta a Pánafrikai-liga létjogosultságát, amely helyi piacot és nagyobb bevételt jelentene. Ez pedig így együtt arra ösztönözné az afrikai játékosokat, hogy maradjanak a kontinensen, és ne költözzenek feltétlenül Európába.

A sportág szereplőit foglalkoztató ötletek között utalt

az élvonalban érdekelt csapatok létszámának csökkentéséről, illetve ehhez részben kapcsolódóan a játékosok szezononkénti mérkőzésszámának korlátozásáról.

Utóbbi bevezetésével a nagyobb klubok a jövőben is végig játszhatják az egész évet, részt vehetnek jövedelmező turnékon, csak az edzőnek jelentene külön feladatot a játékosok rotálása.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában