komoly hagyományok

2019.06.24. 20:03

Milánó és Cortina d'Ampezzo a rendezi a 2026-os téli olimpiát

A rendezésért Stockholmmal vetélkedett az olasz pályázat.

Milánó és Cortina d'Ampezzo közösen rendezi a 2026-os téli olimpiát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfői lausanne-i döntése alapján.

A rendezésért Stockholmmal vetélkedett az olasz pályázat. Cortina 1956 után másodszor rendezhet téli játékokat, míg Olaszország harmadszor látja vendégül a téli olimpiát, legutóbb 2006-ban Torino volt a házigazda.

„Kiemelkedő és fenntartható olimpiai játékok elé nézünk, egy olyan ország rendezésével, amelynek komoly hagyományai vannak a téli sportokban” – fogalmazott az eredményhirdetés után a NOB-elnök Thomas Bach, aki kiemelte a szenvedélyes és sportszerető olasz szurkolókat, valamint a rutinos rendezőket. „Együtt tökéletes atmoszférát fognak teremteni a világ legkiválóbb sportolói számára. A milánói és cortinai olimpia ikonikus helyszíneken, gyönyörű környezetben zajlik majd, és ötvözi a modern európai nagyváros látnivalóit a klasszikus alpesi környezettel.”

Bach kiemelte: az új pályázati eljárás bizonyította az Agenda 2020 sikerét, hiszen csökkentették a költségeket. A NOB méltatta, hogy mindkét pályázat költségvetése mintegy 20 százalékkal alacsonyabb, mint a tavalyi phjongcshangié, illetve a 2022-es pekingi játékok tervezett büdzséje. Bach leszögezte, a jelentős költségcsökkentés hosszú távon szolgálja a rendezők érdekeit. Hangsúlyozta, a 2026-os eseményeket 93 százalékban már létező vagy ideiglenes helyszíneken rendezik.

Korábban Sion, Szapporo, Graz és Calgary is visszavonta a jelentkezését, Erzurumot pedig a NOB zárta ki a kandidálók közül.

A 95 szavazásra jogosult NOB-tagból 83-an voksolhattak, és Thomas Bach tartózkodása miatt 82-en adták le szavazatukat. Az olasz közös pályázatra 47, a stockholmira 34 voks érkezett, egy további NOB-tag is tartózkodott.

Hétfőn délelőtt mindkét kandidáló megtartotta utolsó prezentációját, amely során Guiseppe Conte olasz miniszterelnök kiemelte: Olaszország egységesen támogatja a pályázatot. Stefan Lofven svéd kormányfő hangsúlyozta: az általában kétségkívül szkeptikus svéd nép nagyon szeretné vendégül látni a téli ötkarikás játékokat.

A NOB tagjainak készült 144 oldalas, egy hónapja ismertetett elemzésben a többi között az szerepelt, hogy az olasz hatóságok több pénzügyi garanciát nyújtottak Milánó és Cortina d'Ampezzo számára, mint a svédek Stockholmnak. Utóbbiból például hiányoztak a kötelező érvényű helyszínbiztosítási garanciák a sportolói falu és két új sportág arénája esetében.

A svédeknél egyébként nem is a főváros volt a hivatalos kandidáló település, mivel a legfontosabb megállapodásokat a síközpont Are illetékesei írták alá.

A 2022-es téli olimpiát Peking rendezi.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!