Gyász

2022.05.17. 20:13

Elhunyt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén-sorozat Blazej doktora

2020-ban színészi pályafutásáért Thália-díjjal tüntették ki.

Elhunyt 82 éves korában hétfőn este Josef Abrhám cseh színész, a Kórház a város szélén-tévésorozat Blazej doktora. 

Drámai és vígjátéki szerepekben egyaránt szerette a közönség, de a hetvenes években játszott Kórház a város szélén sorozatban alakított Blazej doktor szerepével szerezte legtöbb rajongóját. Az 1978 és 1981 között futó szériához 2003-ban készült egy Kórház a város szélén húsz év múlva című évad is. 

Abrhám a prágai Színművészeti Akadémia (DAMU) színházi karán tanult. 1962-től három évig játszott a prágai Na Vinohradech Színházban, majd a híres Cinoherni klubhoz szerződött, amelynek 1992-ig az egyik legnépszerűbb színésze volt. Ezután rövid ideig a prágai Nemzeti Színházban is dolgozott, de 1994 után rendszeresen már nem lépett színpadra. 

A cseh közönség elsősorban filmes és televíziós szerepei miatt szerette, filmes és tévéfilmes pályafutása már a hatvanas években elkezdődött. Vera Chytilová, a cseh újhullám rendezőjének Mennyezet című diplomafilmjével debütált 1961-ben. Később Játszott Jiri Menzel Koldusopera és Őfelsége pincére voltam című alkotásaiban is. Utolsó filmjei között volt 2011-ben a Václav Havel darabjából készült Odchazeni című politikai szatíra és Az Úr angyala 2 című, 2016-ban bemutatott vígjáték, amelyben Szent Józsefet alakította. 

2020-ban színészi pályafutásáért Thália-díjjal tüntették ki. 

Abrhám felesége, a színésznő Libuse Safrankova, akit a magyar nézők mások mellett a Hóvirágünnep vagy Az én kis falum című Jirí Menzel-filmből ismerhetnek, 68 évesen, tavaly júniusban halt meg.

Borítókép: wikipedia / fotó: Martin Pauer 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!