Meghatározó zenészek

2022.05.05. 08:40

Hét művésszel bővül a Hírességek Csarnoka

Eltérően a korábbi évektől az előadói kategóriában beiktatásra várók valamennyien élnek.

Eminemet, Dolly Partont, a Duran Durant, Lionel Richie-t, Pat Benatart, Carly Simont, a Eurythmicset egyaránt beiktatják idén a clevelandi székhelyű Rock & Roll Hírességek Csarnokába. A hét művészt az előadói kategóriában iktatják be a rockhírességek közé a november 5-i ünnepségen a Los Angeles-i Microsoft Theaterben – idézte a szervezet szerdai bejelentését a rollingstone.com.

Valamennyi kiválasztott nagy hatással volt a fiatalság kultúrájának hangzásvilágára, és segített megváltoztatni a rock and roll történetét. Zenéik nemzedékeket mozgattak meg és számos későbbi művészt inspiráltak

– fogalmazott John Sykes, a Rock & Roll Hall of Fame elnöke.

Dolly Partont annak ellenére iktatják be, hogy alig két hónapja úgy nyilatkozott, nem érdemelte ki a jelölést. A szavazatokat addigra azonban már leadták, a countryénekesnő pedig a múlt héten már úgy fogalmazott, hogy nem volt tisztában azzal, a Hírességek Csarnokába nem csak a rockzene képviselői kerülhetnek.

Eltérően a korábbi évektől az előadói kategóriában beiktatásra várók valamennyien élő emberek, sőt, az elmúlt években aktívan turnézó és előadó művészek.

A Eurythmics az egyetlen kivétel, de Annie Lennox és Dave Stewart is fellépett egy rövid műsorral 2019-ben egy New York-i jótékonysági gálán, úgyhogy hasonló várható tőlük novemberben is. A Duran Duran jelenlegi tagsága két korábbi gitárosuk, Andy Taylor és Warren Cuccurullo társaságában válik rock and roll hírességgé. Utóbbival 2001, előbbivel 2006 óta nem zenéltek együtt, most mindkettejükkel fognak.

A zenei kiválóság díját Jimmy Jam, Terry Lewis és a Judas Priest kapja, a korai hatás díját Harry Belafonte és Elizabeth Cotten, mellettük Allen Grubman ügyvéd, Jimmy Iovine lemezproducer, Sylvia Robinson R&B énekes az Ahmet Ertegün-díjban részesül.

A Judas Priest beiktatása lehetőséget kínál arra, hogy a gitáros K.K. Downing, aki 2011-ben keserű szájízzel lépett ki a csapatból, újra a metálcsapattal lépjen fel. A Judas Priest egykori tagjai közül Les Blinks és Dave Holland dobost is beiktatják. Eminem az egyetlen a mostani kiválasztottak közül, aki a hiphop műfajban alkot, és csak ő mondhatja el magáról azt is, hogy csak a kilencvenes években kezdte pályáját, és megválaszthatósága első évében be is kerül a csarnokba.

A Rock & Roll Hírességek Csarnokába az kerülhet, akinek első lemeze legalább 25 évvel ezelőtt jelent meg. A Eurythmicset és a Judas Priestet idén már harmadszor jelölték a csarnokba, Pat Benatart másodszor, a többieket először. A ceremóniának 1993 és 2013 után harmadszor ad otthont Los Angeles.

Borítókép: AFP / Kimberly Barth

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!