Műkincsvédelem

2022.04.17. 07:10

A csendőrség szerezte vissza a 37 éve ellopott festményt

A 16. századi képet 1985-ben lopták el a Firenzéhez közeli Monteripaldi település Szent Mihály templomából, ahol 1970 óta őrizték letétként.

Visszakerült a firenzei Uffizi-képtárba egy 37 éve ellopott 16. századi festmény, amelyre az olasz csendőrség műkincsvédelmi osztálya bukkant rá az árverések kínálatát figyelve. A Szent Családot Alexandriai Szent Katalinnal ábrázoló, az Uffizi tulajdonában lévő festményt, egy venetói művész alkotását 1985-ben lopták el a Firenzéhez közeli Monteripaldi település Szent Mihály templomából, ahol 1970 óta őrizték letétként.

A képre a műkincsvadászok udinei székhelyű csoportja a napi rutinmunka közben figyelt fel az interneten egy Milánóban és Rómában is fiókkal rendelkező aukciósház katalógusában. A lopott kulturális javak adatbankjából megerősítést nyert, hogy a 37 éve ellopott festményt kínálják megvételre. A műkincset Rómában foglalták le, és azt a csendőrség hétfői közleménye szerint már át is adták a firenzei képtárnak.

Borítókép: AFP / Vincenzo Pinto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!