Titokzatos hölgy

2022.02.18. 06:46

Rekordáron kelhet el egy Rubens-kép Varsóban

A remekművet, amely pazar fekete bársonyruhában ábrázol egy idős hölgyet, 1620-25 körül festhette a flamand mester.

Régiós aukciós rekord születhet márciusban Varsóban, ahol Peter Paul Rubens (1577-1640) egy olajképe kerül piacra.

A 17. században készült női portréjának leütési árát 18-24 millió zloty (1,4-1,9 milliárd forint) közöttire becsüli Lengyelország első számú aukciósháza, a DESA Unicum.

Ilyen magas áron még soha nem árvereztek el festményt Lengyelországban, és az ügylet az egyik legjelentősebb lehet a maga nemében egész Közép- és Kelet-Európában is az aukciósház szerint.

A remekművet, amely pazar fekete bársonyruhában ábrázol egy idős hölgyet, 1620-25 körül festhette a flamand mester antwerpeni műhelyének bevonásával. Szakértők szerint a festő első felesége, Isabella Brant vagy Rubens szomszédai, a Duarte ékszerészcsalád egy tagja lehet a festményen, de az sem kizárt, hogy egy hölgy a spanyol királyi udvarból.

A jelenleg egy brit állampolgár tulajdonában lévő festményt utoljára 1965-ben láthatta a nagyközönség, egykori tulajdonosai között volt Sir Peter Lely 17. századi brit festő.

Rubens egy másik női portréja négymillió fontért (1,7 milliárd forint) kelt el 2020-ban a Christie's egy londoni árverésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!