évforduló

2021.03.26. 07:37

Ferenc pápa is megemlékezett Dantéról

A „remény prófétájaként” méltatta Ferenc pápa Dante Alighierit (1265-1321) az olasz nemzeti költő halálának 700. évfordulója alkalmából tartott rendezvénysorozat nyitónapján, csütörtökön nyilvánosságra hozott apostoli levelében.

(FILES) This file photo taken on February 23, 2021 on Piazza Santa Croce in Florence shows a 1865 sculpture of Italian poet, writer and philosopher Dante Alighieri, by Italian sculptor Enrico Pazzi, by the Basilica di Santa Croce. - Florence celebrates in 2021 the 700th anniversary of the death of Dante Alighieri, who helped establish with works such as "The Divine Comedy" the modern-day standardized Italian language, and set a precedent that important later Italian writers such as Petrarch and Boccaccio would follow. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Vincenzo Pinto

A Candor lucis aeternae (Az örök fény ragyogása) című írásban az egyházfő méltatta Dante mesterművét az Isteni színjátékot is.

Az elmúlt évben nyilvánították március 25-ét Dante-nappá.

A hagyomány szerint ezen a napon kezdődött meg Dante utazása a pokolba az Isteni színjátékban.

Erőt, reményt ad és vigaszt nyújt a verseposz Ferenc pápa írása szerint.

„Ebben a különleges történelmi pillanatban, amelyet sok árnyék és az emberiséget mélyre húzó helyzetek, a bizalom és a jövő kilátásainak hiánya jellemez,

Dante, a remény prófétája és az ember boldogságért való küzdésének szemtanúja ma is olyan szavakkal és példával ajándékoz meg minket, amelyek új lendületet adhatnak utunkon”

- olvasható az írásban a Vatikáni Rádió közlése szerint.

Ferenc pápa Dante fő művének megismerését javasolja a híveknek.

„Kifejezetten bátorítom a művészeket, vegyenek kölcsön Dante költészetéből egy hangot, a szívet, egy formát, színeket és így a szépség eszközével a mesterhez hasonlóan kommunikálják és terjesszék a legmélyebb igazságot.

A hanggal, amely a mindenkori művészet sajátja, terjesszétek a béke, a szabadság és a testvériség üzenetét”

- szól a pápai felhívás.

Az Isteni színjáték volt az első olasz irodalmi mű, mely nem latinul íródott. Dante ehelyett a nép nyelvét, a szülővárosában, Firenzében beszélt nyelvet (volgare) használta.

Ez a külföldön legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű. Az eposz egy fiktív vándorlásról szól, amely során Dante isteni parancsra felkeresi a három túlvilági helyszínt: a poklot, a purgatóriumot és a paradicsomot.

Borítókép: Dante szobra Firenzében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!