Gyász

2020.03.13. 17:56

Elhunyt Charles Wuorinen Pulitzer-díjas zeneszerző

Nyolcvanegy esztendős korában érte a halál New Yorkban.

US composer Charles Wuorinen attends the press preview of his latest opera "Brokeback Mountain" at the Teatro Real in Madrid on January 24, 2014. "Brokeback Mountain", the Oscar-winning epic about the relationship between two cowboys in the American West, is coming to the stage as an opera, with a world premiere in Madrid on January 28. AFP PHOTO / GERARD JULIEN (Photo by GERARD JULIEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Elhunyt 81 éves korában Charles Wuorinen Pulizter-díjas zeneszerző, aki a Brokeback Mountain és a Haroun and the Sea of Stories című operákat komponálta.

Wuorinen, aki több mint 270 zeneművet alkotott, szerdán halt meg egy New York-i kórházban, ahová szeptemberben került be, mivel elesett és sérüléseit kompilációk súlyosbították.

A zeneszerző nem titkolta csalódottságát, hogy „olyan korban élünk, amikor zeneileg képzetlenek véleménye lehet meghatározó”.

„Egy nagyszerű mű, mint egy Beethoven-szimfónia, olyan lett, mint egy fogkrémfolt. A zenekar unott. A közönség közömbös.

Végigülik. Megtapsolják. Elmennek” – nyilatkozta még 1988-ban.

Két évvel ezelőtt a hiphopsztár Kendrick Lamar zenei Pulitzer-díját kifogásolta. Mint mondta, ez is jelzi „a társadalmi kultúra iránti érdeklődés teljes eltűnését”.

Az 1938-ban New Yorkban született Wuorinen apja a Columbia Egyetem történelem tanszékét vezette. Wuorinen is az egyetemen diplomázott, és master fokozatát is ott szerezte meg zenei tanulmányai végén.

16 évesen nyerte el a New York-i Filharmonikusok fiatal zeneszerzőinek díját. A New York-i városházán 1954-ben debütált O Filii et Filiae című kórusművével. 32 évesen kapta meg a Pulitzer-díjat a Time's Encomium című alkotásáért, amely az első elektronikus zenei műként nyerte el az elismerést.

Haroun című operája Salman Rushdie gyermekregénye nyomán született, a librettóját James Fenton írta, és a művet 2004-ben mutatták be a New York-i Városi Operában. A Brokeback Mountain című operája Annie Proulx novellájából készült, amely két meleg cowboy történetét mesélte el. Az írásból korábban Oscar-díjas film is született Ang Lee rendezésében.

Az operát a New York-i Opera rendelte meg, de végül 2014-ben a madridi Teatro Realban debütált, mivel a New York-i Opera éppen csődöt jelentett. De mikor az intézmény gazdasági helyzete egyenesbe jött, 2018-ban New Yorkban is megtartották az opera amerikai premierjét.

Wuorinen hat művet komponált a New York-i Városi Balett számára is. Utolsó munkáját, a Második Ütőhangszeres Szimfóniát tavaly szeptemberben adták elő Miamiban.

A zeneszerző az elmúlt 32 évben házasságban élt férjével, Howard Stokarral.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!