Felfoghatatlan

2021.11.23. 07:52

Ez indíthatta szörnyű tettére az ünneplő tömegbe hajtó ámokfutót

Az elkövető már korábban is gázolt szándékosan, és több rendőrségi eljárás is folyamatban volt ellene.

Nincsenek arra utaló bizonyítékok, hogy terrorcselekmény lett volna az öt emberéletet követelő gázolás az amerikai Wisconsin állambeli Waukesha városában – közölte hétfőn Daniel Thompson helyi rendőrfőnök.

A rendőrség öt rendbeli gyilkosság miatt emelt vádat a 39 éves férfi ellen, aki vasárnap belehajtott a terepjárójával a wisconsini Waukesha városka – Milwaukee egyik elővárosa – szívében tartott karácsonyi menetbe. Az ámokfutó ezzel öt ember halálát és 48 felvonuló sebesülését okozta. A 48 sérültből legalább kilencen válságos állapotban kerültek kórházba, hét másik ember súlyos sérüléseket szenvedett.

Thompson rendőrfőnök szerint

a Darrell Brooks Jr. néven azonosított férfi nem sokkal korábban családi veszekedésben vett részt, ez motiválhatta tettét.

A rendőrfőnök kiemelte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a gázolás terrorcselekmény lett volna, vagy hogy Brooks bárkit is ismert volna a felvonulás résztvevői közül. Hozzátette, hogy a férfi egyedül cselekedett.

Brooks ellen egyébként 1999 óta 16 bűncselekményben emeltek vádat, a gázolás idején két eljárás még folyamatban volt ellene, az egyikben például azzal vádolják, hogy szándékosan elgázolt egy nőt a kocsijával egy benzinkútnál történt összeszólalkozást követően.

Egy helyi riporter hétfőn este nyilvánosságra hozta a milwaukee-i megyei ügyészi hivatal levelét, amelyből kiderült: Brooks az ámokfutás előtti napokban került szabadlábra ezerdolláros óvadék ellenében. Az ügyészi hivatal belső vizsgálatot rendelt el az óvadékról szóló döntés ügyében.

Borítókép: Rendőrök a Wisconsin állambeli Waukeshában elkövetett gázolás helyszínén 2021. november 21-én

Címkék#gázolás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!