Energiaválság

2022.11.27. 09:17

A szankciókkal a biztonságot is feláldozná Európa

Brüsszel politikai okokból szorítaná ki a Roszatomot Európából, pedig az orosz vállalat évtizedek óta pontosan és megbízhatóan szállítja a biztonságos üzemanyagot partnereinek, s ebben az ukrajnai háború sem akadályozta meg - írja a Magyar Nemzet. A lap által megkérdezett szakértő szerint a Roszatom ráadásul olyan fejlesztésekkel rendelkezik, amelyekkel messze megelőzi a versenytársait, az orosz fűtőanyagokkal pedig több uniós ország is elégedett.

Orosz fűtőanyag. A finn Loviisai Atomerőműben kipróbáltak mást is, de maradnak a jól beváltnál

Forrás: Europress/AFP

Fotó: Kimmo Mantyla

Az atomenergetikai iparban a nukleáris biztonság elsőbbséget élvez bármilyen szakmai vagy politikai természetű szempont előtt – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő. Ez a feltétele az atomenergia széles körű társadalmi elfogadottságának. A tervezett kilencedik szankciós csomag, amely az orosz fűtőelemek behozatalát tiltaná, pont ezt az elvet sérti – mutatott rá.

Az Európai Unió az üzemanyag-ellátás diverzifikálására hivatkozva próbálja helyzetbe hozni az eredetileg amerikai, most éppen kanadai tulajdonban lévő Westinghouse céget, amely korábbi tulajdonosát, a japán Toshibát egy évtizede csaknem csődbe vitte a kiforratlan atomerőmű-építési projektjeivel. A cég korábban üzemanyagot fejlesztett az orosz technológiát használó blokkokhoz. Ukrajnában, Csehországban és Finnországban is kipróbálták ezeket, de akkor ezek az országok az üzemeltetés során folyamatosan fellépő műszaki problémák miatt kivétel nélkül visszatértek az orosz szállítóhoz.

Sok helyen vannak Pakshoz hasonló atomerőművek Európában

Sok nyugati politikus azt hiszi, hogy az atomenergetikában, ahogyan az autógyártásban, egyes alkatrészek csereszabatosak egymással. Ez nem igaz, mivel az üzemanyag-kötegek mérete ugyan adott, ám a nukleáris üzemanyag olyan speciális termék, amelynek gyártásához elengedhetetlen a hosszú évtizedek tudományos, gyártási és üzemeltetési tapasztalata.

A Paksi Atomerőmű, amely jövőre teljesen áttér a 15 hónapos üzemanyagciklusra, például más dúsítottságú üzemanyagot igényel, mint a szlovákiai Mohi vagy a csehországi Dukovany atomerőműve, holott mindháromban VVER-440-es reaktorok működnek – sorolta Hárfás Zsolt.

Jelenleg öt tagállamban (Bulgáriában, Csehországban, Finnországban, Magyarországon és Szlovákiában) üzemelnek orosz típusú blokkok, amelyekhez a friss üzemanyagot teljes egészében Oroszország szállítja.

A Roszatom az orosz–ukrán válság közepette is – a korábbi évekhez hasonlóan – folyamatosan teljesíti a szerződésekben foglaltakat. Szlovákiába és Magyarországra az elmúlt hónapokban teherszállító repülőgéppel érkeztek ilyen szállítmányok, miután a háború miatt lehetetlenné vált a korábbi vasúti szállítás.

Világszínvonalú Roszatom-technológia

Hárfás Zsolt a Roszatomhoz tartozó TVEL nukleáris üzemanyaggyártó vállalat Elektrosztalban üzemelő gyárába látogatott a napokban, amely a világ legnagyobb ilyen létesítménye. Itt készülnek a Paksi Atomerőmű számára a friss üzemanyagot tartalmazó kazetták és a Paks II. Atomerőmű is innen kapja majd a fűtőelemkötegeket. Szakértőként a gyárban látottak-tapasztaltak is megerősítették abban, hogy

a háborús helyzet ellenére is stabil a termelés és az orosz gyár megbízhatóan tudja biztosítani Paks és a többi atomerőmű üzemanyagát. 

A svéd Ringhals Atomerőműben már négy üzemanyagciklus alatt tesztelték az orosz üzemanyagot és nagyon jók az üzemeltetési tapasztalatok vele. Emellett az orosz cég jelenleg is szállít más nyugati országok számára dúsított uránt, uránpasztillát, vagy komplett üzemanyagot. A TVEL egyik állandó nyugati megrendelője a franciaországi Framatome. 

A TVEL a paksi atomerőmű mellett fejleszti a cseh, finn és szlovák atomerőművek számára gyártott üzemanyagokat a még jobb üzemeltetési paraméterek elérése érdekében. 

Néhány héttel ezelőtt pedig a finn Loviisai Atomerőmű tulajdonosa, a Fortum energetikai vállalat képviselője közölte, hogy továbbra is orosz nukleáris üzemanyagot használ, és a közeljövőben sem tervezi, hogy felhagyna azzal.

A finn bejelentés azért különösen érdekes, hiszen saját „nyugati üzemanyagos” tapasztalata ellenére nem igyekeznek ahhoz visszatérni! 

Orosz üzemanyagú atomerőművek Amerikában

Az Egyesült Államok eddig azért hagyta ki a szankciók közül az Oroszországhoz és szövetségeseihez köthető éves szinten több mint ötven százalékos részarányt jelentő uránimportot, mert

enélkül az amerikai atomerőművi blokkok felét rövid időn belül le kellene állítani.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!