Háborús infláció

2022.07.24. 07:30

Brutálisan emelkednek az árak Horvátországban: annyiba kerül a kenyér, mint a hús

Elszabadultak az élelmiszerárak Horvátországban. Egy kilogramm kenyérért annyit kell fizetni, mint ugyanennyi sertéshúsért. A magvas kenyér hat euróba kerül az Adria-parti országban. Szerbiában eközben stabil a kenyér ára, a sertéshús pedig a kormány intézkedéseinek köszönhetően olcsóbb lett. A szerb pénzügyminiszter az infláció csökkenésére számít.

Folyamatosan nőnek az élelmiszerárak Horvátországban. Az egyik legnagyobb drágulás a kenyérnél érzékelhető: egy nagyobb, teljes kiőrlésű vekniért hat ­eurót kell fizetni. Ezzel szemben egy kiló sertéshús fél euróval olcsóbb, azaz öt és fél euró. Ennyiért szalonnát is vehetünk, a pörköltnek való pedig valamivel kevesebbe kerül – írja a Jutarnji List nevű horvát lap nyomán a Magyar Nemzet.

Az élesztő nélküli, 400 grammos kenyér az egyik legnagyobb horvát üzletláncban húsz kunába, csaknem három euróba kerül, ami kilónként ötvenkunás, átszámítva több mint hateurós árat jelent. A magvas vekni ára majdnem ugyanennyi. Ezt a kenyeret ráadásul helyben állítják elő, tehát nem importtermékről van szó, a horvát gazdáktól ugyanakkor alacsony áron vásárolják fel a búzát – panaszkodnak a termelők.

A horvát lapnak nyilatkozó egyik nagy péküzemben azt mondják, hogy a kereskedői árréséért ők nem felelősek, ugyanakkor megjegyzik, hogy a pékek kiadásai is nőttek. „Minden megdrágult, a gabona, amelyből kenyeret sütünk, a csomagolás, a szállítás és az energia is. Így emelni kellett a különböző fajta kenyerek árát” – nyilatkozták a termelővállalatnál. Az említett vekni kilogrammonkénti ára a drágítás előtt valamivel több mint négy euró volt.

Az egyik gabonafelvásárló igazgatója a helyzettel kapcsolatban kiemelte: azért is nő a kenyér ára, mert a búza felvásárlási ára kilónként egy kunával, azaz 14 eurócenttel nőtt a tavalyihoz képest. Nada Barisic ugyanakkor hozzátette: még mindig vannak olyan kenyerek, amelyek olcsóbban hozzáférhetők a lakosok számára. Példaként említette a félbarna kenyeret, melynek kilogrammonkénti ára egy euró harminc cent.

– A speciális kenyerek esetében az a probléma, hogy az előállításukhoz szükséges nyersanyag megdrágult. Így például emelkedett a különböző növényi olajok ára is

– tette hozzá az igazgató, aki szerint az emelés ellenére óriási gondokkal küzdenek a horvát pékek a jelentősen emelkedő előállítási költségeik miatt.

Teljesen más a helyzet a Horvátországgal szomszédos Szerbiában, ahol a kenyérért hatósági árat kell fizetniük az embereknek. Ott a legolcsóbb, Száva típusú kenyér 49 dinárba, azaz negyven eurócentbe kerül, és a legdrágább fajta ára sem haladja meg a másfél eurót. A hús árát is korlátozta a belgrádi kormány. A sertéscomb már tavaly óta az árstop alá esik, míg a lapocka, a tarja és a karaj idén jú­lius közepe óta. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!