Világgazdaság

2022.06.30. 13:38

Kikiáltási áron keltek el a Sberbank régiós leánybankjai

Címkék#Sberbank

Helyi bankok vásárolják fel kikiáltási áron az orosz Sberbanknak a posztjugoszláv térségben megmaradt egységeit: Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában a jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező vevők élvezik a hazai pálya előnyeit, és a nagy nemzetközi szereplőkkel sem kell versenyezniük, mert a térség nem esik a terjeszkedési fő csapásirányába - írta a Világgazdaság csütörtökön.

A Szlovéniában piacvezető Nova Ljubljanska Banka (NLB) például mindössze 5,11 millió eurót fizetett a Sberbank szlovén üzletágáért, és az ügylettel a teljes eszközállománya 21,6 milliárd euróról 23,3 milliárd euróra nőtt.   

Domagoj Grcevic, az InterCapital Securities elemzője szerint hasonlóan kedvező üzletet kötött a Hrvatska Postanska Banka (HPB), amely 71 millió kunát (9,23 millió eurót) fizetett a Sberbank horvátországi leányáért, aminek nyomán 3,7 milliárd euróról 5,18 milliárd euróra nőtt az eszközállománya, ezzel megközelítette az ötödik helyen álló Raiffeisen-leánybankot.   

Szintén nagyot lépett előre, a szerbiai bankpiac kilencedik helyéről az ötödik helyre az AIK Banka, amely átvette a Sberbank szerb leányát. Talán a legnagyobb piaci ugrást a bosznia-hercegovinai ASA Banka könyvelte el, amely 15 millió boszniai konvertibilis márkás (nagyjából 7,5 millió eurós) bevásárlással a 14. helyről a negyedik helyre rukkolt előre - írta a lap.

Borítókép: Jure Makovec / AFP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!