költségvetési teher

2021.10.30. 14:25

Energiaválság sújtja Romániát

Átmenetileg – jövő év márciusáig – az árak befagyasztásával, illetve kompenzálással könnyítenek a fogyasztók helyzetén.

Folytatódhat a csaknem kétszázezer embert érintő fűtésdráma Temesváron. Egyelőre csak átmeneti megoldás született, Dominic Fritz, a nyugat-romániai nagyváros polgármestere csütörtökön azt közölte, hogy ideiglenesen találtak egy gázszolgáltatót, amely november elsejéig biztosítja a földgázt a csődhelyzetbe került helyi távfűtési vállalatnak, így három napig ismét fűtéshez és meleg vízhez jutnak a fogyasztók – írja a Magyar Nemzet.

Temesváron csaknem 55 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták ki a távfűtést kedden, miután a Colterm távfűtési vállalatnál a szolgáltatók elzárták a gázcsapokat. Az önálló ügyvitelű önkormányzati vállalat az elmúlt években óriási tartozást halmozott fel, a szolgáltatók pedig a megnövekedett energiaárak mellett nem vállalták a további „hitelezést”. A bánsági város fűtésválságának már halálos áldozata is van: szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy 66 éves temesvári férfi, a 38 éves lányát pedig eszméletlen állapotban találták meg a lakásukban, miután a gáztűzhelyet beindítva melegítették lakásukat.

Romániában kisebb pánik tört ki a lakosság körében, mivel az energiaárak drasztikus emelkedése a téli hónapokban egy átlagos bérből élő fogyasztónak kifizethetetlen számlákat eredményezett volna.

Július 1-jétől a gáz árát nem szabályozzák többé hatóságilag a háztartási fogyasztóknak. A villamos energia esetében végrehajtott év eleji liberalizáció komoly hatással volt az inflációra, amelynek emelkedését főleg az áram drágulása serkentette.

A súlyos belpolitikai viták ellenére végül Bukarestben sikerült konszenzusra jutni abban, hogy átmenetileg – jövő év márciusáig – az árak befagyasztásával, illetve kompenzálással könnyítenek a fogyasztók helyzetén.

Ami a lakossági fogyasztókat illeti, Bende Sándor, a képviselőház ipari szakbizottságának elnöke elmondta: a befagyasztott energiaárak azt jelentik, hogy a törvényben leszögezték a villanyáram és a földgáz egységértékét. Bevezettek továbbá egy átlagértéket fogyasztásra is, amely sokkal nagyobb, mint egy három-négy szobás lakás fogyasztása.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusa példaként említette, hogy ha egy háromszobás lakás 150 kWh-t fogyaszt egy hónapban, akkor a villanyszámla végértéke kompenzálással 106,5 lej (csaknem nyolcezer forint) lesz. A földgáz esetében szintén egy három-négy szobás lakásban a havonta elhasznált 1,59 MWh-ért (150 köbméter) kompenzálással 207,5 lej / MWh egységár alapján fizet a fogyasztó, így nagyjából 25 ezer forint értékű, 329,25 lej lesz a számla, amely a törvény hiányában akár a duplája is lehetne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!