Járvány

2021.01.14. 22:34

Tizenegy év után először veszteséges volt a Delta Air Lines

Ed Bastian az eredményeket kommentálva kijelentette: a hatalmas veszteségek dacára bízik abban, hogy az idei év fordulópont lesz, fellendülés következik.

Tizenegy év után először veszteséges volt a Delta Air Lines amerikai légitársaság tavaly, mert működése összeomlott a koronavírus-járvány miatt.

Csütörtökön közzétett gyorsjelentésének tanúsága szerint az atlantai székhelyű vállalat 17,1 milliárd dollár működési bevétel mellett 12,4 milliárd dollár veszteséget szenvedett el 2020-ban, míg az előző évben még 4,8 milliárd dollár nyeresége volt. Utoljára 2009-ben volt veszteséges a vállalat.

A negyedik negyedévben 755 millió dollárt tett ki a veszteség, részvényenként 1,19 dollárt. Az egyszeri tételekkel nélküli veszteség részvényenként 2,53 dollárra rúgott, valamelyest meghaladta az elemzők által várt 2,51 dollárt.

Ed Bastian, a Delta vezérigazgatója az eredményeket kommentálva kijelentette: a hatalmas veszteségek dacára bízik abban, hogy az idei év fordulópont lesz, fellendülés következik.

Tavaly a Delta bevételei majdnem kétharmaddal csökkentek, mivel a légi utasszállítás több hónapra szinte teljesen leállt, és az év maradékában is viszonylag alacsony szinten maradt a forgalom.

A Delta menedzsmentje arra számít, hogy az év elején a légi utazások iránti kereslet csak szerényen fog emelkedni, és az utazási foglalások meglehetősen gyengén alakulnak. Az idei első negyedévben a bevételek még 60-65 százalékkal, a tervezett járatok száma pedig 35 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól, így a vállalat működési vesztesége naponta 10-15 millió dollárt tesz majd ki.

Miután azonban a lakosság szélesebb rétegeit beoltják az új koronavírus elleni vakcinával, a távmunkában dolgozók újra elkezdenek bejárni munkahelyükre és nő a fogyasztói bizalom a Delta vezetőinek várakozása szerint a repülőutak iránti kereslet tovább élénkül.

A folyó negyedévben a vállalat további 3 milliárd dollárra számít a szövetségi kormány iparági támogatási programjából, amely segít állásukban tartani a munkavállalókat a válság idején. Tavaly a Delta már kapott 5,6 milliárd dollárt a programból, részben támogatás, részben pedig kölcsön formájában.

A vártnál jobb számoknak köszönhetően a Delta Air Lines 1,87 százalékos pluszban, 41,21 dolláros árfolyamon indította a kereskedést a New York-i tőzsdén, és két órával zárás előtt közel 4 százalékos nyereségben forogtak a részvények. Az egy évvel ezelőtti szinthez képest azonban több mint 34 százalékot veszítettek értékükből a papírok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!