Növényvédelem

2019.10.08. 09:09

Harcot hirdet a büdös bogár és társai ellen az EU

Az európai uniós hatóságok decembertől vasszigorral ellenőrzik az idegen országokból érkező növényeket azért, hogy megelőzzék a nem őshonos kártevők megjelenését és elszaporodását a közösség területén. Az Európai Unió rendelete nemcsak a kereskedelmi szállítmányokra vonatkozik, a hatóságok a turisták poggyászait is átvizsgálják.

Budapest, 2019. április 6. Egy Ázsiai márványpoloska (Halyomorpha halys) pihen egy útszéli bokron a Ferencvárosban. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA / MTI

Fotó: Róka László

Az elmúlt években számos, korábban ismeretlen kártevő szaporodott el az unió területén. Például a márványpoloska első példányait csak 2013 őszén regisztrálták Magyarországon, és 2014 tavaszán is még csak három ismert előfordulási helye volt, majd szinte az egész országot elárasztotta az Ázsiából származó kártevő – emlékeztet keddi cikkében a Magyar Nemzet.

Az Európai Parlament és az Európai Tanács rendelete szerint december 14-től a határ átlépésekor az EU-ból származó termékeket növényútlevélnek, az EU területén kívülről származó növényeket növényegészségügyi bizonyítványnak kell kísérnie. A tűzifa, a tranzitküldemények és a fából készült csomagolóanyagok is hasonlóan szigorú ellenőrzés alá esnek majd – írta a lap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatója alapján.

A szigor a turistákra is vonatkozik, ezért a jövőben kétszer is meg kell gondolniuk az utazóknak, hogy szuvenírként becsomagolják-e a távoli országban vásárolt növényt – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a kártevők behurcolása szempontjából a legnagyobb kockázatot az utasok poggyásza jelenti. Az agrárkamara szerint az ellenőrzést a kisebb határátkelőknél várhatóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja végezni, a zárszolgálattal rendelkező átkelőkön pedig a növényvédelmi hatóság és a NAV közösen jár majd el.

Borítókép: Ázsiai márványpoloska pihen egy útszéli ágon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!