Klímavédelmi célok

2019.05.16. 18:14

Az atomenergia a megfizethető árú villamos energia záloga

Az Európai Unióban egyedül Bulgáriában olcsóbb a villamos energia, mint Magyarországon.

Ha atomenergiát használunk, azzal az ellátás biztonságát is szolgáljuk, s a klímavédelmi célok eléréséhez is hozzájárulunk – emelte ki Süli János paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter csütörtöki közleményben, amelyben a cseh államfő paksi megbeszéléséről tájékoztatott.

Milos Zeman látogatást tett a paksi atomerőműben, ahol megbeszélést folytatott Süli Jánossal, az atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterrel.

Megerősítették közös álláspontjukat, amely szerint a klímavédelmi célok elérésének alapjaként tekintenek az atomenergia hosszú távú alkalmazására – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint

a cseh és a magyar kormány ellátásbiztonsági és klímavédelmi okokból is döntött az atomenergia hosszú távú alkalmazása mellett, a megfizethető árú villamosenergia-termelés mellett. Az atomenergia mindkét államban az áramszükséglet mintegy harmadát fedezi jelenleg is.

A miniszter kifejtette: a cseh és a magyar lakossági és ipari áramigények kielégítéséhez szükséges energiapolitika kialakításakor mindkét állam arra a következtetésre jutott, hogy új nukleáris termelőegységek rendszerbe állítása szükséges ahhoz, hogy ne növekedjen az importkitettség, megfizethető szinten lehessen tartani a villamos energia árát, a szükséges áram időjárási körülményektől függetlenül folyamatosan rendelkezésre álljon, és az egyre nagyobb hangsúllyal bíró klímavédelmi célok tarthatók legyenek.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal áprilisi kimutatása alapján az Európai Unióban egyedül Bulgáriában olcsóbb a villamos energia, mint Magyarországon.

A cseh áramár pedig továbbra is jóval kedvezőbb, mint az atomenergiát közismerten elutasító országokban: míg egy prágai lakos átlagosan 71 forintot fizetett egy kilowattóra áramért, addig a németek 100, a dánok pedig 96 forintot. A magyarországi átlagár márciusban mindössze 38 forint volt – tette hozzá a közleményben Süli János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!