Bulvár-celeb

2023.06.02. 09:16

Serpák mentettek ki a Mount Everest halálzónájából egy életveszélyben lévő hegymászót (videó)

Ebből a magasságból csak nagyon ritkán sikerül élve lehozni a bajbajutottakat.

MW

Forrás: BBC

Suhajda Szilárd tragédiája nyomán nagy figyelem irányult a hegymászásra, sokan elmondák véleményüket azzal kapcsolatban, hogy szabad-e engedni, hogy egy ember egyedül, oxigénpalack nélkül induljon meghódítani a világ legmagasabb pontját. A Mount Everest évente több mint egy tucat halálos áldozatot szed, de ennél sokkal többen teljesítik a a megpróbáltatást.

 

A legtöbbször az a baj, hogy a serpák nem találják meg az elveszett hegymászókat, azonban ha mégis, akkor gyakorlott módszereik vannak a mentésre. A BBC videójában egy csapat képzett serpa hoz le egy malajziai férfit 8500 méterről. A mentőakció 7 órát vett igénybe. 

A Mount Everest legkritikusabb része, a halálzóna a hegy nyolcezer méter feletti szakasza, ahol az oxigén már annyira ritkás, hogy 16 óránál több időt eltölteni ezen a részen veszélyes az emberi szervezetre. Az Everest a legtöbb halálos áldozatát ezen a szakaszon szedi, elsősorban azok közül, akik oxigénpalack nélkül akarják teljesíteni a kihívást – derül ki a VG.hu cikkéből.

A felvételen látszik, ahogy a bajba jutott férfi mozdulni sem bír, csak remegve szorít egy kötelet. Azon a magasságon a hőmérséklet mínusz 30 fok alá is mehet. A serpák miután rátalálnak a malajziai férfira, betekerik egy hőszigetelő pólyára, majd a csapat vezetője, Gelje serpa hátára erősítik a magatehetetlen hegymászót kötelekkel. Ezt követően elindulnak lefelé az Everest halálzónájából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!