Jó tudni

2022.06.04. 15:34

Figyelmeztet a szakértő: egyre veszélyesebbé válik a majomhimlő

Legalább két járvány zajlik párhuzamosan.

Az új adatok szerint a majomhimlő terjedése sokkal komolyabb, mint eddig gondolták. Kiderült az is, hogy sokkal régebb óta van kinn Afrikából a vírus, mint sejteni lehetett - írja a Bors.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint legalább két, különböző járvány zajlik Európában és Amerikában. Az amerikaiak által vizsgált 10 majomhimlő mintából három másmilyen, mint amilyeneket az európai országokban találtak. Az ősük közös, de jobban különböznek egymástól, mint a többi vírus. Akik ezzel a három variánssal fertőződtek, azok közül az egyik Nigériában, a második egy másik területen Nyugat-Afrikában, a harmadik pedig a Közel-Keleten vagy Kelet-Afrikában. A szakemberek szerint ez azt jelentheti, hogy a vírust a közelmúltban valószínűleg többször is behurcolták Nigériából, és világszerte jelenleg is terjed.

Kemenesi Gábor virológus Twitteren szólalt meg a témában: "Ez a majomhimlő történet egyre rosszabbul fest. Úgy tűnik egy ideje már elkezdődött a történet. Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy sikerült Afrikán kívüli állatokra áthurcolni, ez magyarázná a két külön klasztert. De ha nem ez akkor valami hasonló megdöbbentő lesz."

Borítókép: MTI/AP/CDC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!