Jó tudni

2022.04.07. 07:25

Nyugtalanító felfedezés: újfajta módon támadhat a koronavírus

Az új törzsek megjelenésével és a vírus fejlődésével eddig nem tapasztalt tünetek is jelentkeztek.

A Covid–19-ben megbetegedő emberek nagy többségénél enyhe vagy közepesen súlyos tünetek jelentkeznek, és a gyógyulás speciális ellátás nélkül bekövetkezik. Előfordulhatnak azonban súlyos esetek is, amikor a beteg orvosi segítségre szorul – derül ki a Bors cikkéből.

 

A járvány ötödik hullámának lecsengő szakaszában tartanak a magyarok, de nem mindenhol ilyen szerencsések. Épp ezért világszerte tovább folytatják a vírussal kapcsolatos kutatásokat.

 

A koronavírus-tünetek nagyon hasonlóak az influenza vagy a megfázás során tapasztaltakhoz, beleértve a magas lázat és a hidegrázást, a folyamatos köhögést és a torokfájást. Épp ezért az NHS, vagyis az angol egészségügy nemrég megosztotta a tünetek frissített listáját.

 

A Covid fő tünetei továbbra is ugyanazok: magas láz, folyamatos köhögés és a szaglás- vagy az ízérzékelés elvesztése vagy megváltozása.

 

Az új törzsek megjelenésével és a vírus fejlődésével azonban más tünetek is jelentkeztek, amelyek a betegséghez kapcsolódnak. Ezek a következők:

légszomj
fáradtság vagy kimerültség érzése
fájó test
fejfájás
torokfájás
orrdugulás vagy orrfolyás
étvágytalanság
hasmenés
rossz közérzet vagy rosszullét

 

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!