Gyász

2022.04.16. 08:30

Ismét szegényebb lett egy legendával a mozi világa

Michel Bouquet francia színész, aki hosszú pályafutása során olyan rendezőkkel dolgozott, mint Francois Truffaut és Claude Chabrol, 96 éves korában hunyt el.

 Színpadi szerepei közül emlékezetes volt Eugene Ionesco A király halódik című darabjának főszerepe, valamint Moliere Fösvényében nyújtott alakítása - derül ki a Metropol cikkéből.

A színpad iránt érzett rajongása ellenére filmekben is maradandót alkotott, a francia Oscarnak is nevezett César-díjat először a 2001-es Comment j’ai tué mon pere (Hogyan öltem meg apámat) című krimiben Juliette Binoche oldalán nyújtott alakításáért, másodszor a Francois Mitterand korábbi francia elnökről készült 2005-ös film címszerepének eljátszásáért kapta.

Fiatalabb éveiben a francia új hullám számos alkotásában szerepelt: játszott Chabrol 1969-es filmjében, A hűtlen feleségben, valamint Truffaut A menyasszony feketében volt, és A Mississippi szirénje című műveiben.
Az 1925-ben Párizsban született Bouquet a színpad szeretetét anyjától örökölte, aki gyakran vitte magában az Opera Comique-ba.

Kulcsszerepet játszott kortárs külföldi írók, köztük Harold Pinter és Samuel drámáinak népszerűsítésében, de rajongott a klasszikusokért is. Bouquet szerdán, egy párizsi kórházban hunyt el.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!