vasárnap várható

2021.05.08. 12:50

Ez izgalmas lesz! Megsaccolták, hova érkezik a kínai rakéta – Európa egy része is benne van

Igyekeznek meghatározni, nagyjából hová is érkezhet az elszabadult kínai rakéta, amely a Föld felé tart. Most valamennyire sikerült leszűkíteni a kört.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Kína rakétája tart a Föld felé, és hamarosan bele fog csapódni. Ugyanis hiba csúszott a Long March 5B kilövésébe, és a rakéta saját pályára állt, most 27 600 kilométer per órás sebességgel tart felénk.

Pánikra nincs ok, nagy része valószínűleg elég majd a légkörbe érve, de egyes darabkái becsapódhatnak. Azt próbálják most megsaccolni, hová fognak érkezni, de pontosan csak akkor tudják megmondani, ha már közel van.

Valamennyire azonban már sikerült leszűkíteni a kört: vélhetőleg az északi 41,5. és a déli 41.5. szélességi fok között várható valahol.

Hatalmas sebességgel száguld a Föld felé
Fotó: Shutterstock

Ebbe a területbe beletartozik egész Afrika, Dél-Amerika jelentős része, Észak-Amerika egészen New Yorkig, Ausztrália, és Ázsia déli fele és Európának egy kis része délen – adta hírül a BBC nyomán a life.hu.

A szakértők szerint nincs ok az aggodalomra, mert jó eséllyel az óceánban kötnek majd ki a darabok, nem valószínű, hogy eltalálnak valakit. Bár egyszer már történt hasonló eset, amikor Elefántcsontpart területére hullottak a fémdarabok, és több tetőt is megrongáltak.

Arról, itt írtunk korábban, hogy rakéta útját közel valós időben követni is tudja, aki kíváncsi vagy úgy kevésbé izgul, ha látja mi történik. Több oldal is elérhetővé teszi a rakéta pályáját: például ezen, valamint itt egy kissé látványosabb megjelenítésben.

Úgy számítják, hogy az esetleges becsapódásra, legnagyobb valószínűséggel, valamikor vasárnap hajnalban, vagy a kora reggeli órákban kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!