Méreginjekcióval végezték ki

2021.01.13. 11:03

Mégis kivégezték a nőt, aki brutálisan meggyilkolt egy terhes anyukát

68 év óta nem végeztek ki nőt Amerikában. Ezt az ítéletet is el akarta halasztani Indiana állam bírósága, de a Legfelsőbb Bíróság nem engedte. Lisa Montgomery megfojtott egy nyolc hónapos terhes nőt, és kivágta hasából az élő magzatot.

(FILES) This file handout photo provided by the Wyandotte County Sheriff's Department shows death row inmate Lisa Montgomery appears in a booking photo released 20 December 2004 in Kansas City, Kansas. - A judge has granted a stay of execution to Lisa Montgomery, who was set Tuesday to be the first female inmate executed by the US federal government in 70 years. Montgomery, 52, has been imprisoned for 16 years after she killed a pregnant woman in order to steal her fetus. She was scheduled to receive a lethal injection on the evening of January 12 at a federal penitentiary in Terre-Haute, Indiana. But on January 11 Judge James Hanlon of the Southern District of Indiana granted her an eleventh-hour stay of execution. (Photo by - / Wyandotte County Sheriff's Department / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Wyandotte County Sheriff's Department" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Wyandotte County Sheriff's Department / AFP

Fotó: AFP

Az 52 éves Montgomeryt 2007-ben ítélték halálra Missouriban azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta abban, hogy három évvel korábban

elrabolt és megfojtott egy nyolc hónapos terhes asszonyt, és kivágta a hasából az élő gyermeket.

A bíróság Montgomery mentális állapotára hivatkozva döntött a kivégzés elhalasztása mellett: a nőre méreginjekció várt volna, a bejelentés szerint viszont nem tudta felfogni az ítélet indoklását, James Patrick Hanlon bíró pedig elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát.

Jóllehet Kelley Henry, Montgomery egyik ügyvédje azt mondta, védence egyre romló mentális állapota nem teszi lehetővé, hogy felfogja az ítélet indoklását, az ügyész szerint Montgomery csupán színleli a mentális zavart, rámutatva arra, hogy a tettét előre megfontoltan, alapos tervezés után követte el.

Montgomery védője, Meaghan VerGow a Donald Trump leköszönő amerikai elnöknek benyújtott kegyelmi kérvényében kihangsúlyozta, hogy védencét egész életében bántalmazták és sorozatban megerőszakolták.

Elemzők korábban úgy vélték, hogy a kivégzésre már nem kerül sor Trump hivatali ideje alatt, utódja, Joe Biden – akit január 20-án iktatnak tisztségébe – pedig azt ígérte, hogy megválasztása esetén eltörölteti a szövetségi szintű halálbüntetést.

William Barr amerikai igazságügyi miniszter 2019-ben jelentette be, hogy a szövetségi kormány ismét elkezdi a kiszabott halálos ítéletek végrehajtását, miután az utolsó, szövetségi bíróság által halálra ítélt vádlottat 2003-ban végezték ki.

Azóta tíz embert végeztek ki ilyen ítélet alapján az Egyesült Államokban. Mindannyian különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt kerültek siralomházba. 2001-ben az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh volt az első szövetségi halálraítélt, akit 1963 óta kivégeztek az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!