Nemzeti Művészeti Érdemérem

2019.11.22. 12:18

Trump kitüntette egyik kedvenc színészét, Jon Voightot (videó)

Az amerikai elnök a mozi egyik legnagyobb élő legendájának nevezte a 80 esztendős színészt.

Washington, 2019. november 22. Donald Trump amerikai elnök (j) az Egyesült Államok legmagasabb művészeti elismerésével, a Nemzeti Művészeti Érdeméremmel tünteti ki Jon Voight 80 éves Oscar- és Golden Globe-díjas színészt a washingtoni elnöki rezidencia, a Fehér Ház keleti termében 2019. november 21-én. A kongresszus által 1984-ben alapított elismerést évente adják át az amerikai kulturális élet kiemelkedő tagjainak. MTI/AP/Alex Brandon

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alex Brandon

Az Egyesült Államok legmagasabb művészeti elismerésével, a Nemzeti Művészeti Érdeméremmel tüntette ki Donald Trump amerikai elnök Jon Voight Oscar- és Golden Globe-díjas színészt.

A Fehér Házban csütörtökön rendezett ünnepségen Donald Trump a mozi egyik legnagyobb élő legendájaként méltatta a 80 esztendős színészt. Voight Hollywoodban azon kevesek közé tartozik, akik támogatják a jelenlegi elnök politikáját.

Fantasztikus művész, játékával különleges mélységeket csillant meg

mondta Donald Trump. Felidézte Voight Éjféli cowboy című filmjét is. Ebben nyújtott alakításáért a színészt 1970-ben Golden Globe-díjjal ismerték el.

Micsoda fantasztikus film ez! fogalmazott Trump, és az ünnepségen felcsendültek a mozi zenéjének dallamai.

Jon Voight akinek második házasságából született lánya, Angelina Jolie szintén Oscar-díjas színész az Amerikai Katolikus Egyetem középiskolájában, majd Lee Strasberg híres színészképzőjében végezte tanulmányait.

Jon Voight csaknem hatvan filmben nyújtott emlékezetes alakítást
Fotó: Alex Brandon / MTI/AP

Csaknem hatvan filmben nyújtott emlékezetes alakítást, s olyan híres mozik fűződnek a nevéhez, mint A 22-es csapdája, Az Odessa-dosszié, a Hazatérés, a Szökevényvonat, Az esőcsináló, a Ray Donovan, vagy a 2005-ben bemutatott II. János Pál A béke pápája című alkotás, amelyben a szentatyát személyesítette meg. A Hazatérés című filmjéért 1979-ben a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjat kapott. Munkásságát négyszer ismerték el Golden Globe-díjjal.

Méltatásakor csütörtökön Donald Trump úgy fogalmazott:

Jon Voight egyike a kedvenc színészeinek.

Voight attól kezdve támogatja Trumpot, hogy a milliárdos bejelentette indulását az elnökségért. Többször, több fórumon kiállt az államfő és politikája mellett. Mostani kitüntetésekor az amerikai médiában felidézték azt is, hogy idén májusban Voight a Twitteren azt írta Trumpról: Abraham Lincoln óta ő a legnagyszerűbb elnök.

A Nemzeti Művészeti Érdemérmet 1984-ben hozta létre az amerikai kongresszus.

Az elismerést évente adják át az amerikai kulturális élet kiemelkedő tagjainak. Az idén Voight mellett díjazták még James Patterson írót, Teresa Lozano Long texasi filantrópot, a kaliforniai konzervatív agytrösztöt, a Claremont Intézetet, és egy virginiai étterem tulajdonosát is.

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök (j) az Egyesült Államok legmagasabb művészeti elismerésével, a Nemzeti Művészeti Érdeméremmel tünteti ki Jon Voight 80 éves Oscar- és Golden Globe-díjas színészt a washingtoni elnöki rezidencia, a Fehér Ház keleti termében 2019. november 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!