tévétörténelem

2019.05.21. 14:24

Csak egy sorozatot néztek eddig többen, mint a Trónok harcát

Azért persze jó pár rekordot megdöntött a vasárnapi záróepizód.

5501969 15.05.2018 Actress Emilia Clark on the red carpet of the 71st Cannes Film Festival. Ekaterina Chesnokova / Sputnik

Forrás: AFP / Ekaterina Chesnokova / Sputnik

A Trónok harca televíziós fantasysorozat 73., egyben befejező részét 19,3 millióan nézték vasárnap este az Egyesült Államokban, ezzel a csatorna nézettségi rekordja is megdőlt – közölte az HBO.

" />

Az előző csúcs nem volt túl régi, a 2011 óta futó sorozat utolsó előtti része tartotta, mely 18,4 millió amerikait ültetett a képernyő elé.

A George R. R. Martin A tűz és jég dala című regényfolyamából adaptált sorozat a csatorna legnézettebb szériája 2014 óta, a Maffiózókat taszította le a trónról.

Amerikán kívül számos rajongó kelt fel éjszaka, hogy még azelőtt lássa a befejező részt, hogy reggel a közösségi médiát elárasztanák a részleteket kibeszélő „spoilerek”.

" />

Az Egyesült Államok sorozatrekordját továbbra is a MASH utolsó epizódja tartja, melyet 106 millióan néztek 1983-ban, amikor se az internet, se a streamingszolgáltatók nem léteztek még.

A Trónok harcát több mint 150 országban lehet nézni, ám a csatorna szerint sok országban nem egyszerű megtudni a nézettségi adatokat, ezért lehetetlen kiszámítani, mekkora nézőszámot ért el világviszonylatban.

A befejező rész fogadtatása vegyes volt, a Change.org petíciós portálon kedd reggelig több mint 1,3 millióan írták alá a kérést, hogy forgassák újra az utolsó évadot.

Az alkotók, David Benioff és D. B. Weiss hétfőn nem szólaltak meg.

A csatorna tavaly megrendelt egy előzményszériát, melynek írásában részt vett George R. R. Martin. A cselekmény évezredekkel korábban játszódik, mint a Trónok harca.

Sok rajongó igényelné, hogy az egyik szereplő, a Maisie Williams alakította Arya Stark külön sorozatot kapjon.

A széria hatására egyre több gyereket neveznek el a főhősök után, Németországban 2006 óta 365 Jon, 250 Arya, 185 Brandon és 20 Bran van egy amatőr névkutató adatai szerint.

Buenos Airesben nagyjából 300 gyerek kapott 2016 óta a Trónok harcához kapcsolódó nevet, a tendencia egyre erősödik – mondta el a város anyakönyvi hivatalának vezetője hétfőn,

a népszerűségi lista élén a Brandon, a Khaleesi és a Daenerys áll.

Borítókép: a Daeneryst alakító Emilia Clarke Cannes-ban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!