legendás pofonosztó

2019.02.15. 18:45

Piedone nyomában a mozikban

Azt az arcát mutatja be, amelyet az emberek nem ismerhettek a filmjeiből.

Fábos Erika

ATTENTION: BLOCKING PERIOD 21 March 00:01 - Italian actor Bud Spencer sitting in his apartment in Rome, Italy, 17 March 2016. His fourth book 'Was ich euch noch sagen wollte...' (lit. 'What I still wanted to tell you...') celebrates world premiere in Germany on 21 March 2016. Photo: Miriam Schmidt/dpa

Forrás: AFP

Fotó: Miriam Schmidt

Február 28-tól játsszák a hazai mozik a Bud Spencer életéről készült különleges portréfilmet. Király Levente, a Piedone nyomában című film rendezője, négy éven át, öt országban forgatott, hogy a valaha készült legalaposabb munkát mutathassák be, az olasz színész életéről, aki nagyszerű ember is volt – írja a Vasárnap Reggel.

A Piedone nyomában című film, hatvan év után az első olyan portréfilm, amely Bud Spencer teljes életét feldolgozza, és azt az arcát mutatja be, amelyet az emberek nem ismerhettek a filmjeiből. Király Levente, aki akkora rajongója volt, hogy szeretett volna egyszer az életében személyesen is találkozni Bud Spencerrel eredetileg csak egy interjúért utazott Rómába.

Ebből egy négy évig tartó, alapos munka lett, aminek során egy igen értékes és szerteágazó életút tárult fel.

Gyerekként Bud Spencer filmjeim nőttem fel, az életem, a mindennapjaim része volt – mondta Király Levente, a film rendezője. – A portréfilm története úgy kezdődött, hogy én csak találkozni szerettem volna vele néhány éve. 2014-ben fogtam magam és saját költségen kiutaztam Rómába, hogy egy hosszú interjút és egy közös fotót készítsek vele, akkor még fel sem merült egy nagyobb munka gondolata. A közösségi oldalamra persze feltettem a közös fotót, amit látva megkért a főnöknőm, Siklósi Beatrix, hogy az interjúból egy rövid, háromperces verziót vágjak össze a Jónak lenni jó című műsor számára.

Ezután aztán felhívtam Bud Spencert, aki jó szívvel ajándékozta oda a Zsoldoskatona című filmjében használt csuklóvédőjét, amit elárvereztünk jótékonysági célokra. Így kezdődött, de már akkor is éreztem, hogy

Bud Spencer többet érdemelne, mint amit egy háromperces rövid interjú nyújtani tud.

Aztán eltelt két év, mire úgy döntöttem, hogy belevágok egy film elkészítésébe. Bud Spencer időközben meghalt, így felvettem a kapcsolatot a fiával, ő pedig segített elérni azokat a barátokat, akikkel szoros kapcsolatban volt az édesapja, és akik érdekes történeteket tudtak mesélni.

A film Carlo gyermekkorával kezdődik, bemutatjuk a sportolói múltját, a színészéveit, és végül a nyugdíjas, de korántsem passzív időszakával zárul. Bud Spencer sportolói vagy filmes karrierjéről negyven-ötven évvel ezelőtti kollégák, barátok beszélnek. Sajnálom, hogy nem élhette meg, hogy Magyarországon portréfilm készült róla.

Az eredetileg Carlo Pedersoli néven született olasz színészről kevesen tudják, hogy mélyen vallásos és példás családapa volt, három gyermeket neveltek fel, feleségével, akivel több mint hetven évet élt együtt.

Hat nyelven beszélt, és három egyetemre járt. Emellett amatőr bokszoló, autóversenyző, rögbijátékos, hétszeres olasz úszóbajnok és vízilabdázó volt, aki a helsinki és melbourne-i olimpián is részt vett.

Ahogy a filmjeiben, úgy az életben is mindig a jó oldalán állt, és ahol csak tudott, segített az elesetteken.

Mélyen hívő keresztény emberként, helikopterével közreműködött egy földrengés utáni mentésben, kampányolt vakokért és gyengénlátókért, felemelte szavát a háborúk és a kábítószer-használat ellen, és az UNICEF nagykövetének is megválasztották.

Az életben a leglényegesebb, hogy ne tévesszük a szemünk elől, ha nem hiszünk valamiben, akkor az semmit sem ér. Sok dolgot csináltam az életben, azonban Isten nélkül nem értem volna el semmit. Hatalmas hálát érzek az égiek iránt – vallotta egyik utolsó interjújában.

Bud Spencer, aki több mint 120 filmet készített

imádott bennünket, magyarokat.

Többször járt hazánkban és nagyon szerette a Balatont. A filmben így beszél erről.

Önök magyarok büszkék lehetnek magukra. A magyar nép valóban egy igazi nép, ami rólunk, olaszokról nem mondható el.

Mi széthúzunk, önök összetartanak.

A történelmük és a nyelvük is mutatja, hogy mennyire különlegesek. A magyar talán a legnehezebb nyelv a világon. A sportolóikról nem is beszélve. Vízilabdázóként megtapasztalhattam, milyen nehéz a magyarok ellen játszani. Nagyon szeretem a hazátokat, szeretem Magyarországot.

A különleges portréfilmet, közel ötven hazai moziban, a Pannonia Entertainment forgalmazásában tűzik műsorra február 28-tól.

Öt érdekesség Bud Spencer életéről:

  • Csodagyereknek számított: két évvel korábban végezte el az általánost és 16 évesen már egyetemre járt, vegyésznek tanult.
  • Kiváló sportoló volt, mellúszásban és gyorsúszásban is olasz bajnok volt, 1950-ben az olasz válogatottal, Európa-bajnoki negyedik helyezést ért el vízilabdában.
  • Színészként, akkoriban divat volt angolos hangzású művésznevet választani. A Budot, az egyik kedvenc sörmárkája után, a Spencer nevet pedig kedvenc színésze, Spencer Tracy, iránti tiszteletből vette fel 1967-ben.
  • 1985-ben saját légitársaságot alapított, ami nagyon jól ment, azért adta el, hogy egy gyerekruhákat gyártó textilüzemet felvásároljon, ahol még általa tervezett gyerekruhák is készültek.
  • Apja mérnök volt és egy hajógyárat működtetett, tőle örökölte a műszaki érzékét és gyakorlatias szemléletét. Több szabadalommal védett találmánya is volt: összecsukható széket, utazó fogkefét, ajtózárat, háromcsövű puskát.
  • Király Levente

    Rendező, szerkesztő, újságíró. Dolgozott az Ablak, az Évgyűrűk, a Múlt-kor, a Jelfogó, a Jónak lenni jó szerkesztőségében, de tudományos, sőt sportműsorokban is kipróbálta magát. Találkozott és hosszabb interjúkat készített Arnold Schwarzeneggerrel, Claudia Cardinaléval, Jean-Paul Belmondóval, Ennio Morriconéval és Terence Hill-lel is.

    Riportfilmet készített az utolsó magyar hóhérról és a Don kanyarból hazatérőkről. Az 1989-ben titkos akció keretében Nyugatra menekített NDK-sokról készült riportjával Kamera Hungária-díjat nyert. Jelenleg az M5 csatorna kiemelt szerkesztője és a Kossuth Rádió riportere.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!