Nagyvilág

2019.03.25. 12:00

17 fura tény, amitől te is más színben látod majd a világot

Szerinted a magas vagy az alacsony emberek agresszívabbak? És azt tudtad, hogy a 80-as években a csirkéknek is gyártottak kontaktlencséket? A Bright Side összegyűjtött egy-két infót; olvasd el őket, ha úgy gondolod, hogy már semmi sem tud meglepni.

Szerinted a magas vagy az alacsony emberek agresszívabbak? És azt tudtad, hogy a 80-as években a csirkéknek is gyártottak kontaktlencséket? A Bright Side összegyűjtött egy-két infót; olvasd el őket, ha úgy gondolod, hogy már semmi sem tud meglepni.

17. Az alacsony emberek agresszívabbak magasabb társaiknál.

Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy az összes alacsony ember dühös. Egy tanulmány szerint csupán akkor hajlamosabbak a közvetett agresszióra, ha magasabb társaikkal való rivalizálásról van szó. Az alacsonyabb testmagasságú emberek hozzáállása ilyenkor az agresszió jeleit is mutathatja.

16. Tovább élnek, akiken nem látszik a kor.

A fiatalos arcú embereknek nagyobb esélye van arra, hogy tovább éljenek, mint azoknak, akik idősebbnek tűnnek tényleges életkoruknál. Erre a megállapításra dán kutatók jutottak. A tudósok szerint a bonyolultabb, kihívásokkal teli életet élő emberek fiatalabb korukban haláloznak el, problémáik pedig az arcukon is meglátszanak.

15. Vannak, akiknek négyórányi alvás is elég.

Egy átlagos felnőtt embernek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, de természetesen vannak kivételek. Az alvásidő csökkenését az alváshosszot és az éberséget szabályozó hDEC2-gén mutációja okozza.

14. Van különbség a forró és a hideg vízből készült jégkocka között.

A sima csapvízből készült jégkocka felhős, a forralt vízből lefagyasztott viszont teljesen átlátszó. A forralás ugyanis eltávolítja a víz szennyeződéseit, így a jég is sokkal tisztább lesz.

13. Terhesség alatt a magzat képes meggyógyítani az édesanyját.

Nem csak az anya törődik születendő gyermeke egészségével, ez fordítva is működik. A méhben lévő magzat képes arra, hogy eljuttassa saját őssejtjeit anyja károsodott szerveihez. Ezt a folyamatot méhi mikrokimerizmusnak nevezzük.

12. A teszter kozmetikumok károsak lehetnek az egészségre.

Valószínűleg sokan próbáltak már rúzst vagy szemhéjpúdert választani az üzletekben lévő teszterek segítségével. Egy elemzés nemrég kimutatta, hogy az ingyenes teszterek 28%-án penészgomba, 48%-án pedig Staphylococcus baktérium található.

11. A méhek képesek az arcfelismerésre.

Meglepő, de igaz: a méhek ugyanúgy látnak, mint az emberek. Egyes kísérletek szerint arra is meg lehet őket tanítani, hogy felismerjék az emberi arcokat. Egy csapat zoológus rájött arra, hogy a méhek hozzánk hasonlóan érzékelik az emberi arcot: egyben tanulmányozzák azt, nem pedig egyes elemeire bontva.

10. Az anyai csók ösztönből ered.

Minden anya ismeri azt az érzést, amikor rátör az ellenállhatatlan vágy, hogy megölelje és puszilgassa kisbabáját. Ennek nemcsak a szeretet az oka. Egy puszinál, az anya immunrendszere egyből felismeri a gyermek bőrén lévő kórokozókat, és jelzéseket küld a saját B-limfocitáinak. Ennek eredményeként antitestek jönnek létre az anyatejben, melyek semlegesíthetik a kórokozókat, és megvédik a babát a különféle betegségektől.

9. Léteznek kóser telefonok.

Az elektronikai piacon uralkodó hatalmas verseny miatt a gyártók egyre érzékenyebbé válnak az emberek igényei iránt, és ez a vallásosságra is vonatkozik. Ezért léteznek olyan mobiltelefonok is, melyeknek semmilyen különleges funkciójuk nincs: nem lehet velük szöveget írni, internetezni vagy fényképezni. Csak hívásindításra és -fogadásra képesek.

8. A férfiak és a nők hallása különböző.

Az már régóta köztudott, hogy a férfiak és a nők teljesen másképpen gondolkoznak és hoznak döntéseket, illetve a dolgokat is eltérően látják. Az Indiana University School of Medicine kutatói azonban ennél is érdekesebb tényt állapítottak meg: a hallásuk is különbözik. A férfiak csupán az agyi halántéklebeny egyik oldalával dolgozzák fel a hangokat, míg a nők mindkettőt használják.

7. Az öregedéssel a dehidratáltságérzet is csökken.

Minél idősebb valaki, annál kevésbé érzi magát dehidratáltnak. A test rendszerei egy idő után már nem úgy működnek, mint fiatalabb korban, ezért az időseknél a szomjúságérzet is csökken. Ennek ellenére a víz számukra is ugyanolyan fontos, mint korábban, mivel a vízhiány vegetatív érrendszeri betegségekhez és magas vérnyomáshoz is vezethet. Ezért fontos, hogy odafigyelj idősebb rokonaid rendszeres hidratáltságára.

6. A múlt század cipőboltosai röntgent használtak arra, hogy megtalálják a megfelelő méretet.

Első ránézésre semmi különös nincs abban, hogy kiválasszuk a legjobb cipőméretet. A 20. század elején élő emberek viszont más véleményen voltak. Ekkor szabadalmaztattak ugyanis egy különleges cipőméret-belövő röntgengépet, mely képes volt arra, hogy "belülről" nézze meg, pontosan melyik a megfelelő hossz. A vizsgálattal járó sugárzás viszont nagyban károsította a felhasználók egészségét, így egy idő után bevonták és megsemmisítették ezeket az eszközöket.

5. Csirkéknek is készítettek kontaktlencsét a 80-as években.

Az 1980-as években az amerikai AnimaLens nevű cég piros színű, csirkéknek készült kontaktlencséket ajánlott a farmereknek. Azt állították, ettől az állatok majd kevésbé lesznek agresszívek, valamint a tojóképességük is feljavul tőle. A tyúkok ugyanis a vörös szín miatt nem láttak rendesen, ezért nem támadták meg egymást. Az újdonság azonban befuccsolt, mivel az állatok látása jelentősen romlott tőle.

4. A vörös hajú nőknek több érzéstelenítőre van szükségük.

Egy, az Anesthesiology Magazine-ban publikált kutatás szerint a vörös hajú nőknek 19%-kal több érzéstelenítőre van szüksége, mint más hajszínű társaiknak. Az elmélet szerint a proteinmutáció, amely a vörös hajért és a világos bőrért is felel, sokkal alacsonyabb fájdalomküszöböt eredményez az embereknél.

3. Néhány olasz bank sajtot is elfogad kölcsönfedezetként.

Mindannyian ismerjük a tényt, miszerint a bankok főleg ingatlan- és autófedezetre adnak hitelt. Olaszországban viszont egy kicsit érdekesebb a helyzet. Az 1950-es évektől kezdve néhány pénzintézet, amely sajtkészítőknek hitelezett, parmezánt is elfogad fedezetként. Ezeket a sajtokat általában 2-3 évig érlelik, így a bank egy különleges, erre a célra kialakított helyiségben raktározza el őket. Ha a kölcsönt nem fizetik vissza a kiszabott futamidő alatt, a bank egyszerűen értékesíti a gurigákat.

2. A születési sorrend a testsúlyra is hatással van.

Az elsőszülött gyerekek sokkal hajlamosabbak az elhízásra, mint azok, akik később jöttek világra. A tudósok viszont egyelőre nem teljesen értik, miért van ez így, de sejtéseik szerint a méhlepény vérellátásával lehet összefüggésben.

1. A papírzacskók sem környezetkímélőbbek, mint a műanyagok.

Előállításukhoz számos fa kivágására van szükség, és az előállítási folyamat óriási kárt okoz az atmoszférának, mivel ilyenkor valamennyi élőlény számára káros gázok kerülnek a levegőbe.

Forrás: Bright Side


[related-post post_id="4162286"]

[related-post post_id="4110579"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!