Nagyvilág

2019.02.16. 13:03

Kis-Galagó: újabb kinccsel bővülhet a lista

Ungvár - Szeretnék, hogy világörökségi helyszínné nyilvánítsák Ungvár híres negyedét.

Ungvár - Szeretnék, hogy világörökségi helyszínné nyilvánítsák Ungvár híres negyedét.

A csehszlovák korszak idején épült kerület – a történelmi városnegyed mellett – Ungvár arculatának meghatározó részét képezi. A város peremrészén kiépült Kis-Galagóban nemcsak a hivatali épületek kaptak helyet az 1930-as években, hanem a cseh tisztviselők lakóházai is, olvasható a Turizmus.com oldalon. A negyed legmonumentálisabb épülete a kormányzósági palota, amelyben ma a megyei tanács, illetve a megyei közigazgatási hivatal működik. A Kis-Galagóban található, a konstruktivizmus jegyeit magán viselő épületek állaga folyamatosan romlik, a független Ukrajna fennállása óta semmilyen felújítást nem végeztek a városnegyedben. A világörökségi helyszínné nyilvánítás kapcsán remélhetőleg legalább a javarészt magántulajdonban lévő épületek külső burkolatát felújítják. A világörökségi helyszínné nyilvánítást mindenesetre többéves előkészítő munka előzi meg, melynek első fázisát 2019 és 2020 között végzik majd az illetékes hatóságok.

Természeti érték

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ukrajnai helyszínek között jelenleg két kárpátaljai vonatkozású található. Csaknem három évig tartó közös munka eredményeként 2013-ban összesen 16, Lengyelország, illetve Ukrajna területén található fatemplommal együtt két kárpátaljai is felkerült a listára. A kulturális és természeti értékek védelme kiemelten aktuális kérdés ma Kárpátalján. Rengeteg az olyan komoly történelmi, kulturális vagy éppen természeti jelentőséggel bíró objektum a vidéken, amely rekonstrukcióra, védelemre szorul. A Kárpátok Európa egyik legnagyobb biológiai változatossággal rendelkező területe. Európai viszonylatban is jelentős számú természetvédelmi terület található a megyében.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!