Nagyvilág

2018.07.09. 17:58

Tusk: az EU továbbra is hangsúlyozza Oroszország felelősségét a kelet-ukrajnai konfliktussal összefüggésben

Brüsszel - Az Európai Unió ismételten megerősíti elkötelezettségét Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett, és továbbra is hangsúlyozza Oroszország felelősségét a kelet-ukrajnai konfliktussal összefüggésben - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU-Ukrajna csúcstalálkozót követően hétfőn.

Brüsszel - Az Európai Unió ismételten megerősíti elkötelezettségét Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása mellett, és továbbra is hangsúlyozza Oroszország felelősségét a kelet-ukrajnai konfliktussal összefüggésben - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU-Ukrajna csúcstalálkozót követően hétfőn.

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Petro Porosenko ukrán elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Tusk hangsúlyozta: az EU a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására szólítja fel Oroszországot. Az unió minden, a Krím félszigeten és Oroszországban illegálisan fogva tartott és bebörtönzött ukrán állampolgár azonnali szabadon bocsátását követeli, beleértve a krími tatár aktivistákat, valamint számos újságírót - mondta.

Aláhúzta: biztosítani kell az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkájának teljes körű tiszteletben tartását az ukrán-orosz határ mentén fekvő területeken és a Krím félszigeten is. Arra emlékeztetett, hogy az EU nemrégiben megújította az Oroszországgal szemben hozott gazdasági szankciókat, amelyek időtartama egyértelműen függ a minszki megállapodások teljes végrehajtásától.

A maláj légitársaság 2014 nyarán lelőtt, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó - MH17-es járatszámú - repülőgépének ügyével kapcsolatban arra szólította fel Moszkvát, vállalja felelősségét a katasztrófában betöltött szerepét illetően, és teljes mértékben működjön együtt a Hollandia vezette nemzetközi vizsgálóbizottsággal a felelősök elszámoltathatósága érdekében.

Tusk az ukrán oktatási törvényt illetően elmondta, az Európai Unió és Ukrajna egyetért abban, hogy biztosítani kell a nemzeti kisebbségekhez tartozók meglévő jogainak tiszteletben tartását a nemzetközi egyezményekben és a kapcsolódó jegyzőkönyvekben foglaltak szerint. Kiemelte ugyanakkor, hogy teljeskörűen végre kell hajtani a Velencei Bizottság ide vonatkozó ajánlását, amely egyebek mellett valódi és érdemi párbeszédet javasol az érintett kisebbségek képviselőivel.

Petro Porosenko a tájékoztatón brutális agressziónak nevezte az ukrán területek ellen intézett orosz beavatkozást, és arra kérte az Európai Uniót, hogy a konfliktus lezárultáig tartsa fent az Oroszország ellen hozott szankcióit. A korlátozó intézkedések által Moszkvának nagy árat kell fizetnie a nemzetközi jog szerinti bűncselekményekért - húzta alá. Véleménye szerint a konfliktus rendezése az orosz-ukrán határ ellenőrizetlen szakaszának lezárásával és a minszki megállapodás teljes körű végrehajtásával érhető el. Az ukrán elnök arra kérte az unió tagállamait, hogy emeljék fel szavukat az elcsatolt területek további katonai megerősítése ellen és a humanitárius segítségnyújtás érdekében.

Jean-Claude Juncker a korrupció ellen folytatott küzdelem fokozására szólította fel Kijevet. Kiemelte, további erőfeszítésekre van szükség a bírói kar és a büntetőeljárások függetlenségének biztosítására a jogállamiság megerősítése érdekében.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!