Nagyvilág

2018.07.08. 18:27

Rohanó vízáradat Svájcban

Schaffhausen - Európa legnagyobb víz­esése Svájcban csodás látványt nyújt.

Schaffhausen - Európa legnagyobb víz­esése Svájcban csodás látványt nyújt.

E Rajna menti város szépségével, világhírű óragyártásával és a várost délről szegélyező Rajna folyóról, és annak vízeséséről vált ismertté világszerte.

A déli órákra már zsúfolásig megtelt három óriási parkoló, ahová a vízesés moraja már két kilométerről jelzi a Rajna hollétét. A 115 méter széles, kékeszöld, átlátszóan tiszta vizű folyó a vízesés előtt nagy kanyart vesz, feltűnik Laufen vára, az alatta lévő sziklából kibúvó vasúttal és híddal.

Feltűnik a vízesésbe rohanó vízáradat, amely nem is 21 méteres magasságával, hanem a másodpercenként 1250 köbméter lezúduló víz (1965-ben regisztrált adat) roppant tömegével tartja az európai rekordot. A szeszélyes időjárás következtében ez a vízmennyiség 1921-ben alig érte el a 95 köbmétert. Ma több mint egymillió liter víz zuhan hatemeletnyi mélységbe tajtékozva és ködfelhőbe burkolózva.

Turisták mindenhol

Feljegyzések szerint hatezer éve törhetett itt át a Rajna a Jura hegység mészkőfalain. A hegy kisebb szirtromjai ma is két nagyobb, és öt kisebb ágra osztják a zuhatagot. Középen egy 30 méter magas sziklatömb áll ellen a mennydörgő robajjal érkező víztömegnek. Ez a szikla – irodalmi források szerint – 1812-ben ihlette W. Vordsdworthot híres versének megírására. Ma a látogatók a túlpartról kishajóval érhetik el e Svájc nemzeti lobogójával ékesített, a vízesésről döbbenetesen gyönyörű élményt adó sziklaormot.

A vízesés óriási tömegeket vonz. A vár mellett lépcsőkön és teraszokon, a panorámaliftekben fényképező turisták, szelfizők sokasága. Csak türelmes sorban állással lehet bejutni a sziklabarlang kilátóhoz, ahol a víz robajló örvénylését, habgomolyaggá válását lehet látni.

A finom, áztató vízpárától szinte a vízáradatban érzi magát a látogató. A Rajnán emberekkel telt két hajó manőverezik a vízáráradattal szemben, hogy minél közelebb kerülhessen a haragos tajtékkal, hablepelben és köddel zúduló vízeséshez.

Látvány a másik oldalról

Az élményektől fáradt látogatókat a vízesés történetét bemutató historama terem és kulináris élvezetekkel a kastély étterem várja. Rövid pihenést követően a vasúti hídon átkelve – mely elkülönített részén gyalogosok is közlekedhetnek – a másik oldalról is megcsodálhatjuk a vízesést.

Kissé fárasztó emelkedők és lépcsősorok vezetnek a partot szegélyező teraszokra. Kanyargó ösvényekről tekinthetjük meg a vízesés innen már kissé barátságosabb, a fáradalmakat is feledtető, szivárványban tündöklő arcát.

- Péter Imre -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!