Nagyvilág

2017.08.09. 11:24

Olajozottan

<em>Azt hiszem, napjaink legérdekesebb hírei Venezuelából érkeznek. Nem is önmagukban rendkívüliek, hiszen – sajnos – lázongásokról, tüntetésekről, azokban halálos áldozatokról; üres boltokról, káosz és gazdasági csőd felé sodródó országokról szóló információk egy átlagos hétköznapon összeszedhetők a világ híradóiból.</em> Szőke Tímea jegyzete.

Azt hiszem, napjaink legérdekesebb hírei Venezuelából érkeznek. Nem is önmagukban rendkívüliek, hiszen – sajnos – lázongásokról, tüntetésekről, azokban halálos áldozatokról; üres boltokról, káosz és gazdasági csőd felé sodródó országokról szóló információk egy átlagos hétköznapon összeszedhetők a világ híradóiból. Szőke Tímea jegyzete.

Amitől a dél-amerikai állam „különdíjas”, az az: úgy jutott ide, hogy közben tocsog a kőolajban. Nincsenek háborúzó idegen csapatok a területén – saját erőből küzdötte le magát oda, ahol van. Részben épp az olaj okozta a vesztét: túlságosan is arra épített, de a bevételek felhasználását nem kellően gondolta tovább, aztán erre jött az olaj­ár­zuhanás.

Amellett, valamiféle „modern szocializmust” valósított meg diktátor hajlamú vezetője, majd annak utódja is. Például állam bácsi mondta meg, mit mennyiért kell adni a boltban, durván beleavatkozott piaci folyamatokba, az olajpénzekből pedig fenntarthatatlan szociális támogatási rendszert alakított ki. A mostani elnök, Nicolás Maduro többek közt azzal orvosolja a problémákat, hogy külföldi támadásokról beszél, megpróbálja elhallgattatni a kritikus hangokat és maga alá gyűrni az ellenzéket. A „modern szocializmus” átalakításáról nem hallani, de lehet, hogy már késő is. Úgy tűnik, nem az a kérdés, csődbe megy-e az ország, hanem az, hogy mikor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!