Nagyvilág

2017.06.15. 14:47

Rendkívüli térlátással rendelkeznek a szabók

Washington - Rendkívül jó sztereoszkópikus látással, vagyis térlátással rendelkeznek a szabók - derült ki amerikai és svájci kutatók közös tanulmányából.

Washington - Rendkívül jó sztereoszkópikus látással, vagyis térlátással rendelkeznek a szabók - derült ki amerikai és svájci kutatók közös tanulmányából.

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) és a Genfi Egyetem kutatói számítógépes tesztek révén vizsgálták meg a különböző foglalkozású emberek térlátását - írta a medicalxpress.com honlap.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közölt eredmények szerint a szabók 80 százalékkal pontosabban mérik fel a köztük és az általuk szemlélt tárgy közötti távolságot, és 43 százalékkal jobban a különböző tárgyak közötti távolságot, mint az egyéb foglalkozások űzői.

A tudósok egyelőre nem tudják, hogy vajon a varrás élesíti-e a térlátást, vagy épp a kiváló sztereoszkópikus látás tereli az embereket a szabómesterség irányába.

A vizsgálatot vezető Adrien Chopin, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatója szerint a szabók kivételes térlátásának jobb megismerése segítheti a látási problémákkal, például tompalátással (amblyopia) élők térlátásának fejlesztését.

A látási rendellenességekkel küzdő emberek terápiájának segítése mellett, a térlátás fejlesztése kulcsfontosságú lehet a katonák, az atléták és minden olyan foglalkozású ember számára, akinél kiemelten fontos a jó kéz-szem koordináció.

Chopin szerint az emberek nagyjából 10 százaléka él csökkent térlátással, és 5 százalékuknál lehet beszélni sztereovakságról, vagyis a térlátás hiányáról.

Néhány szakértő szerint a festőművészeknek gyengébb a térlátásuk - Rembrandtról egyenesen úgy tartják, hogy sztereovak volt -, ami kifejezetten hasznos számukra alkotás közben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!