Nagyvilág

2017.04.11. 13:50

Szentpétervári robbantás - FSZB: titkos csoportok tagjait vették őrizetbe a terrorcselekmény után

Moszkva - Titkos terrorsejtek tagjai voltak a szentpétervári metrórobbantás nyomán őrizetbe vett személyek - közölte Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság keddi moszkvai tanácskozásán.

Moszkva - Titkos terrorsejtek tagjai voltak a szentpétervári metrórobbantás nyomán őrizetbe vett személyek - közölte Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság keddi moszkvai tanácskozásán.

Bortnyikov elmondta, hogy a merényletet követően nyolc közép-ázsiai származású embert vettek őrizetbe, hatot Szentpéterváron, kettőt pedig Moszkvában. A gyanúsítottaktól nagy mennyiségű fegyvert és robbanóanyagot foglaltak le, és folytatódik a terrortámadás szervezőinek és a lehetséges további cinkosoknak a felkutatása.

Az FSZB igazgatójának beszámolója szerint Oroszországban az elmúlt év során 16 olyan terrortámadást hiúsítottak meg, amelyek szervezői a Független Államok Közösségének (FÁK) állampolgárai voltak. Bortnyikov a helyszínek között említette Moszkvát, Szentpétervárt, Krasznojarszkot, Jekatyerinburgot, Tulát, Ufát, Szocsit, Novoszibirszket és Nyizsnyij Novgorodot. Mint mondta, nemzetközi terrorszervezetek 46 sejtjét számolták fel.

A szolgálat vezetője elmondta, hogy az FSZB más bűnüldöző szervekkel közösen számos intézkedést foganatosított az újabb terrortámadások megelőzésére. Kiemelte a terrorizmust finanszírozó pénzügyi csatornák, valamint az illegális fegyver- és robbanóanyag-kereskedelem feltárásának, illetve a bevándorlási és a vendégmunkás-foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályok betartásának fontosságát.

Emellett hangsúlyozta, hogy fel kell lépni a terroristák ideológiájával és toborzótevékenységével szemben, különösen a migránsok és más sebezhető csoportok körében. Mint mondta, fokozni kell a külföldi partnerszervekkel folytatott együttműködést.

Bortnyikov rámutatott, hogy az Oroszországban működő terrorcsoportok gerincét a volt Szovjetunió országaiból érkezett vendégmunkások adják.

A szentpétervári metróban elkövetett pokolgépes merényletben 13 ártatlan ember halt meg, és további több mint félszáz megsebesült. Az öngyilkos támadás feltételezett elkövetője a 22 éves, orosz állampolgárságú, kirgizisztáni üzbég származású Akbarzson Dzsalilov volt.

Az isztambuli orosz főkonzulátus felvilágosításért fordult az orosz hatóságokhoz, mert a Yeni Akit című lap kedden arról írt, hogy Dzsalilovot tavaly decemberben kitoloncolták Törökországból, ahol az idegenrendészeti szabályok megszegésével több mint egy évig tartózkodott. Az RBK orosz gazdasági lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyanúsított még azt megelőzően tartózkodott hosszú ideig török területen, hogy ott megszigorították a szíriai határ őrizetét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!