Nagyvilág

2017.04.06. 08:29

Szentpétervári robbantás - A gyanúsított lakásán a pokolgép elemeire hasonlító eszközöket találtak

Moszkva - A szentpétervári metróban hatástalanított pokolgép elemeire hasonlító eszközöket találtak a feltételezett terrorista lakásán szerdán elvégzett házkutatás során, robbanóanyagot viszont nem.

Moszkva - A szentpétervári metróban hatástalanított pokolgép elemeire hasonlító eszközöket találtak a feltételezett terrorista lakásán szerdán elvégzett házkutatás során, robbanóanyagot viszont nem.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője szerint a fellelt eszközöket - ragasztószalagot, alufóliát és más tárgyakat - laboratóriumi vizsgálatra küldték. Tűzszerész szakértők tanulmányozzák a szentpétervári Ploscsagy Voszsztanyija metrómegállóban megtalált és hatástalanított, házi készítésű robbanószerkezetet, hogy megállapítsák annak összetételét és robbanóerejét.

A nap folyamán korábban a RIA Novosztyi arról számolt be, hogy a házkutatás során nem találtak robbanóanyagra vagy szélsőséges tevékenységre utaló nyomokat. Az orosz hírügynökség informátora szerint a nyomozók egyik feltételezése az, hogy az elkövetőhöz a merénylet napján juttathatták el a két pokolgépet, amelyek közül az egyik működésbe is lépett a metróban.

Az SZK szóvivője elmondta, hogy a DNS-vizsgálat megállapította a gyanúsított, Akbarzson Dzsalilov személyazonosságát. Beszámolója szerint Dzsalilov szülei, akik szerdán Kirgizisztánból Szentpétervárra érkeztek, hogy ott azonosítsák fiuk maradványait, és hogy válaszoljanak a nyomozók kérdéseire, szintén megerősítették fiuk személyazonosságát.

Az SZK a Dzsalilov lakása környékén működő biztonsági kamerák felvételeire hivatkozva közölte, hogy a gyanúsított egy hátizsákkal és egy táskával hagyta el otthonát. A sajtóban megjelent információk szerint a táskában a fel nem robbant, a hátizsákban pedig a működésbe hozott pokolgép volt. A Kirgizisztánban született, de orosz állampolgárrá vált 22 éves Dzsalilov hat évig élt Szentpéterváron, ahol egyebek között autószerelőként, illetve szusiéttermekben dolgozott. Muszlim vallású volt, akit azonban környezete nem tartott fanatikusnak.

A Kommerszant című napilap online kiadása szerint Dzsalilov előbb a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson akart merényletet elkövetni, ám a robbanószerkezet ismeretlen okból nem lépett működésbe. A gyanúsított ezért egy pad alatt hagyta a bombát rejtő táskát, s a gazdátlanul hagyott táskára 20 perccel a másik pokolgéppel végrehajtott metrókocsis robbantás előtt talált rá a metró egyik alkalmazottja, aki értesítette a rendőrséget.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán határozatot írt alá arról, hogy a metróhálózatok védelmére az üzemeltetők közlekedésbiztonsági egységeket, azokon belül pedig folyamatos készültségben lévő, gyorsreagálású csoportokat hozzanak létre. Az érintetteknek három hónapon belül ki kell értékelniük a földalatti vasutak objektumainak sebezhetőségét.

Oroszország több nagyvárosában szombatra terrorizmusellenes nagygyűléseket szerveznek. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a tüntetéseket a Kreml kezdeményezte volna.

A hétfői szentpétervári metrórobbantásnak 14 halálos és több tucatnyi sebesült áldozata volt, közülük 55-en a városi kórházak legfrissebb adatai szerint még mindig ápolásra szorulnak, hármójuk állapota rendkívül súlyos. Szerdán az utolsó halottat is azonosították.

A szentpétervári metrórobbantás azt bizonyítja, hogy a terrorhelyzet nem javul, a Független Államok Közösségének (FÁK) összes tagja terrortámadások potenciális célpontja - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában, ahol a FÁK-országok biztonsági szerveinek vezetőivel találkozott.

"Tudjuk, hogy országaink mindegyike, gyakorlatilag mindegyike terrortámadások lehetséges, potenciális célpontja" - mondta.

A találkozót megelőzően a Kreml honlapján közzétett nyilatkozatában az orosz vezető hangsúlyozta, hogy a nemzetközi terrorizmussal és a szélsőséges csoportokkal szembeni hatékony fellépés érdekében a FÁK-országok szakszolgálatainak szorosan együtt kell működniük. Emlékeztetett rá, hogy az erről szóló megállapodást 25 éve írták alá.

Putyin a megbeszélésen a FÁK országait veszélyeztető fenyegetések között nevezte meg a szervezett bűnözést, a kábítószer-kereskedelmet, valamint belpolitikai helyzetük befolyásolását külső erők által.

Az orosz elnök a nap folyamán fogadta Savkat Mirzijojev üzbég államfőt, aki "nagyon kemény intézkedéseket" szorgalmazott a szentpétervári merénylet után, és közölte, hogy biztonsági ügyekben Taskent kész a szoros együttműködésre Moszkvával.

Az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front iszlamista szervezetek hat, közép-ázsiai születésű feltételezett tagtoborzóját vették őrizetbe Szentpéterváron - közölte az SZK sajtóirodája.

Az SZK szerint nincs bizonyíték arra, hogy az őrizetbe vett személyek kapcsolatban álltak volna Dzsalilovval. Az orosz hatóságok arra a megállapításra jutottak, hogy a hat vendégmunkás 2005 novembere óta élt Oroszország "északi fővárosában", és ott terrorista jellegű bűncselekményekhez, egyebek között külföldön folytatott fegyveres harchoz keresett embereket. A gyanúsítottak lakhelyén házkutatást tartottak, és szélsőséges iszlamista irodalmat, valamint meg nem nevezett eszközöket és iratokat foglaltak le.

Az érintettek ellen terrorista tevékenység támogatása címén indult büntetőeljárás.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!