Nagyvilág

2016.09.15. 13:40

Putyin ismét a Krímbe utazott

Moszkva - Ismét a Krím félszigetre utazott csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök, ahol részt vett az államtanács elnökségének ülésén, amelynek témája a közlekedési infrastruktúra fejlesztése Oroszország déli részén.

Moszkva - Ismét a Krím félszigetre utazott csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök, ahol részt vett az államtanács elnökségének ülésén, amelynek témája a közlekedési infrastruktúra fejlesztése Oroszország déli részén.

Putyin immár hatodik alkalommal látogatott el a Krímbe azt követően, hogy Oroszország 2014 márciusában megszállta, majd egy helyi népszavazás nyomán még abban a hónapban elcsatolta Ukrajnától a félszigetet.

A tanácskozáson az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszországnak versenyképessé kell válnia a szomszédos országokkal a teherszállítás terén, ezért fejleszteni kell a déli régió közlekedési infrastruktúráját, beleértve a kikötőket, a túlterhelt vasúti hálózatot és a a kihasználatlan belső vízi utakat. Hangsúlyozta a magántőke bevonásának fontosságát. Utasításba adta, hogy jövőre a Krím félszigeti Jalta és a Fekete-tenger keleti medencéjében fekvő Szocsi között rendszeres légi és tengeri idegenforgalmi járatok induljanak.

Putyin és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő megtekintette az orosz szárazföldet a Krímmel a Kercsi-szoroson át összekötő, 19 kilométeres közúti és vasúti híd építésének állását. Medvegyev az államtanács elnökségi ülésén közölte, hogy a híd építésére idén 57,7 milliárd, a Kercstől Szimferopolon Bahcsiszerájig haladó Tavrida auatópályára pedig mintegy 140 milliár rubelt költenek majd. (1 rubel jelenleg mintegy 4,25 forintot ér).

Az államtanács az elnök mellett működő, nem alkotmányos tanácsadó testület, munkájában rendszerint részt vesznek a kormányzat, a törvényhozás és a regionális hatalmi szervek vezetői.

A Krím ügyében az elmúlt napokban Moszkva és Kijev között ismét nőtt a feszültség, ezúttal a vasárnap megtartandó oroszországi parlamenti és helyi választások miatt. Ukrajna arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy ne küldjenek megfigyelőket a félszigetre, és ne ismerjék el az ottani választások eredményét. Kijev egyúttal közölte: nem tartja lehetségesnek, hogy orosz állampolgárok az ukrán területen lévő orosz külképviseleteken voksolhassanak.

Moszkva csütörtökön bejelentette, hogy a kijevi nagykövetsége és a három főkonzulátusa orosz terület, ezért ott választóhelyiség fog működni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!