Nagyvilág

2016.07.05. 19:21

Obama részt vesz Hillary Clinton kampányában

Washington - Az amerikai elnök Hillary Clintonnal együtt Észak-Karolinába utazik és részt vesz a demokraták várható elnökjelöltjének kampányában. Hillary Clinton az elnöki különgéppel indult kedden kora délután a kampánygyűlésre.

Washington - Az amerikai elnök Hillary Clintonnal együtt Észak-Karolinába utazik és részt vesz a demokraták várható elnökjelöltjének kampányában. Hillary Clinton az elnöki különgéppel indult kedden kora délután a kampánygyűlésre.

Obama a saját elnöki öröksége megóvásával és a republikánus Donald Trump elnöksége megakadályozásának szükségességével indokolta egy interjúban azt, hogy miért kapcsolódik be Hillary Clinton kampányába.

Az elnök mostanáig távol tartotta magát az elnökjelöltségért folyó küzdelemtől. Bár egy videóüzenetben erőteljesen kiállt Clinton elnökjelöltsége mellett, akkor sem szállt be a kampányba, amikor már kiderült, hogy Hillary Clinton megszerezte az elnökjelöltséghez szükséges számú kongresszusi küldött támogatását.

A mindenkori elnök formális részvétele utódja elnökválasztási kampányában szokatlan jelenség az amerikai politikában, s Obama Clintonnak nyújtott támogatását az elemzők úgy értékelik, hogy ennek köszönhetően jelentősen megnőhet a volt külügyminiszter támogatottsága is. A legutóbbi Gallup-felmérés szerint Barack Obama népszerűsége ismét rendkívül magas: ötven százalék feletti.

"Valóban nem gyakran fordul elő, hogy egy elnök részt vesz utódja kampányában, de szerintem ez nagyszerű lesz Hillary Clinton számára, aki ennek köszönhetően nemcsak a Demokrata Pártban szerezhet szélesebb támogatást, hanem bővítheti hívei táborát a Demokrata Párton kívül is" - fogalmazott a reublikánusokoz közelálló The Washington Timesnak adott interjújában Donna Bazile, a Demokrata Párt Országos Bizottságának alelnöknője.

Észak-Karolinában - ahol kedden este együtt tartanak kampánygyűlést - Obama 2008-ban nagy arányban győzött, de 2012-ben veszített. A keddi nagygyűlés színhelye: Charlotte, Észak-Karolina legnagyobb, és az Egyesült Államok tizenhetedik legnagyobb városa. Hillary Clinton Obamával együtt, az elnöki különgépen indult a kampány színhelyére, nem sokkal azt követően, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey bejelentette: nem tesz ajánlást az igazsgágügyi minisztériumnak a volt külügyminiszter elleni vádemelésre az e-mail-botrány miatt, jóllehet, Clintont "rendkívül hanyagnak" minősítette.

Kedden Észak-Karolinában kampányol Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje is, aki a szövetségi állam fővárosában Raleighben tart este nagygyűlést.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!