Nagyvilág

2015.12.17. 11:44

Hisz a kitartó dollárerőben a szakértő

Budapest - A devizastratéga kifejezetten kettősnek látja Magyarország helyzetét.

Budapest - A devizastratéga kifejezetten kettősnek látja Magyarország helyzetét.

A jelenlegi dollárroham vége előtt, talán 2017-ben, legkésőbb 2018-ban az euró árfolyama még „lenéz” a történelmi mélypontra; Magyarország kötvény- és devizapiaca, a mostani jó adatok dacára, erősebben megsínyli a feltörekvő piacokat fenyegető viharokat, mert a befektetők bennünk kevésbé bíznak, mint szomszédainkban – jósolja Marc Chandler közgazdász- és történész professzor, devizapiaci stratéga az Alap­blognak adott – Zentai Péter által készített – interjújában.

Az amerikaiakat nem zavarja

Marc Chandler szerint a dollár még jó ideig erősödik, úgy látja, legkésőbb két év múlva – mielőtt fordulna a kocka – 80-90 dollárcentért is kapni majd egy eurót. Mint kifejtette, az amerikaiak sokkal inkább együtt tudnak élni az erős dollárral, mint az európaiak a túl erős euróval, ugyanis az Egyesült Államok exportjában a késztermékek szerepe nem annyira hangsúlyos. – Mi elsősorban működő tőkét exportálunk a világba: gyárakat építünk és infrastruktúrát telepítünk a tengeren túl. A kínai utakon futó milliónyi amerikai márkájú autót nem nálunk, hanem teljes egészében ott, Kínában gyártják – magyarázta meg.

Álláspontja szerint Magyarország helyzete befektetői szempontból erős kettősséget mutat: egyrészt 40 százalékkal emelkedett a BUX index egyetlen év leforgása alatt, elképesztően sok pénzt lehetett vele keresni. – Erre szokás mondani: túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Ugyanakkor adott egy olyan, a feltörekvő piacokhoz sorolt ország, amely önmagát illiberálisnak aposztrofálja. Ez folyamatos beszédtéma a befektetők világában és önmagát erősítő folyamatként az válik az általános nézetté, hogy egy ilyen országból előbb-utóbb ki kell menekülni: szabadulni kell a magyar kötvényektől és az utóbbi időben oly jól teljesítő vezető magyar részvényektől is – jelentette ki, hozzátéve: ha befektetőként mérlegeli Magyarországot, akkor az egyik serpenyőben ott vannak az átlagnál magasabb hozamok, a másikban viszont az egyelőre ismeretlen nagyságú, mélységű, a feltörekvő piacok némelyikének összeomlása nyomán elhatalmasodni tudó ország- és devizakockázat.

HBN

Menekülni? Csak ésszel

Differenciálni lehet a feltörekvő piaci eszközök és országok között, nem szabad általánosságban menekülőre fogni a dolgot – hangsúlyozta Marc Chandler. Példának okáért esik az olaj világpiaci ára és emiatt Szaúd-Arábiától sokan félnek már, csakhogy – folytatta – a királyság óriási pénzügyi tartalékokat halmozott fel, a GDP-hez viszonyított adóssága mindössze 10 százalékos. Számára – ellentétben a befektetők többségével – igenis kitűnő befektetésnek ígérkezik mind a szaúdi helyi pénzben, mind a dollárban kibocsátásra tervezett ottani államkötvények. – A feltörekvő piacokon oda kell figyelni a világszínvonalat képviselő, azt tartani képes, automatikusan élvonalat produkáló vállalatokra is: akármennyire is sújthatja a tőkekivonás Kelet-Ázsiát, számomra ellenállhatatlanul vonzók például a koreai Samsung cég kötvényei – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!