Nagyvilág

2014.05.01. 14:56

Május 1. - Oroszország és a Krím félsziget egységét éltették a Szimferopolban

Moszkva, 2014. május 1., csütörtök (MTI) - Oroszország és a Krím egységét éltették a krími Szimferopolban csütörtökön a május elsejei felvonulás résztvevői.

Moszkva, 2014. május 1., csütörtök (MTI) - Oroszország és a Krím egységét éltették a krími Szimferopolban csütörtökön a május elsejei felvonulás résztvevői.

A március végén Oroszországhoz csatolt fekete-tengeri félsziget székhelyén a Krím történelmében először vonultak fel az emberek orosz zászlókkal május elsején.

A felvonulás kezdetén a hatóságok 30-40 ezerre tették a résztvevők számát, Ilja Glazkov, a város alpolgármestere pedig úgy nyilatkozott a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek, hogy 15 ezer emberre számítottak, de a megjelentek száma minden várakozásukat felülmúlta.

Szerhij Akszjonov, a terület ideiglenes kormányzója azt mondta, több mint 100 ezer ember vett részt a szimferopoli május elsejei rendezvényen. A szakadár terület vezetője úgy fogalmazott újságírók előtt, hogy "győzött a krími tavasz". Kiemelte, hogy ekkora tömeggel még nem zajlott május elsejei felvonulás Szimferopolban. Úgy vélte, bizonyosak abban, hogy a krími "hazafias emelkedettség" hatással lesz az egész Oroszországi Föderációra.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió élő adásban folyamatosan beszámol az Ukrajnától elcsatolt területen zajló ünnepi eseményekről. Az orosz Fekete-tengeri Flotta bázisának helyet adó, az Oroszországgal egyesülésig is különleges státust élvező Szevasztopolban orosz zászlókkal feldíszített katonai terepjárók vezették fel a menetet.

Az orosz hírtévé tudósítása szerint a második világháborúban győztes hatalmak vezetőinek 1945. februári találkozójáról nevezetes Jaltán is nagyon sokan ünnepelték május elsejét az Oroszországhoz csatlakozás jegyében.

A 69 évvel ezelőtti jaltai konferencián Winston Churchill brit kormányfő, Franklin D. Roosevelt amerikai elnök és Joszif Sztálin, a Szovjetunió vezetője Európa sorsának háború utáni rendezését és Németország megszállási övezetekre osztását vitatták meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!