Nagyvilág

2013.06.06. 17:56

Merényletsorozat előkészítésével vádolt terrorista csoport vezetőjét fogták el Moszkva környékén

Moszkva, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Május 9-én, a győzelem napján akart merényletsorozatot elkövetni Moszkvában az a terrorista csoport, amelynek vezetőjét csütörtökön fogták el az orosz főváros környékén - közölte az országos terrorelhárító szervezet.

Moszkva, 2013. június 6., csütörtök (MTI) - Május 9-én, a győzelem napján akart merényletsorozatot elkövetni Moszkvában az a terrorista csoport, amelynek vezetőjét csütörtökön fogták el az orosz főváros környékén - közölte az országos terrorelhárító szervezet.

A Julaj Dabletbajev vezette és a Turkesztáni Iszlám Párt nevű terrorszervezet által irányított csoport két tagját május 20-án Orehov-Zujevo településnél megölték, harmadik társukat pedig elfogták. Az elfogott terrorista vallotta be, hogy társaival Moszkvában készültek merényletsorozatot végrehajtani - tájékoztatott Alekszej Privalov, az Országos Terrorelhárító Bizottság (NAK) szóvivője.

A csoport tagjait Afganisztán és Pakisztán területén képezték ki nemcsak Oroszország, hanem a NATO csapatai elleni harcra. Mi több, a hároméves kiképzés alatt afganisztáni diverzánsakciókban is részt vettek és az ázsiai országban akartak elrejtőzni a tervezett moszkvai merényletek után - közölte az orosz terrorelhárítás.

A terroristák most elfogott vezetője taxisofőrként dolgozott, hogy felderíthesse a merényletekre alkalmas helyszíneket. Az orosz terrorelhárítás adatai szerint a 43 éves férfi kapcsolatba hozható egy baskíriai bűnözői csoport 2010-ben megölt vezetőjével is. Ez utóbbinak, Nafisz Sajmuhametovnak a számlájára írják az Urengoj-Ungvár gázvezeték felrobbantását és a Permi területen egy rendőri poszt megtámadását, és az ott szolgáló rendőrök megölését.

A felszámolt terrorista csoport azért éppen a Győzelem Napjára akarta időzíteni a merényleteket, mert akkor több tömegrendezvényt is tartottak Moszkvában, és tettük a legsúlyosabb következményekkel járt volna. A csoport május 20-án megölt két tagja, illetve élve elfogott harmadik emberének lakásában saját készítésű robbanószerkezeteket és öngyilkos merényletekhez használható öveket találtak - közölte az orosz terrorelhárító központ.

Az úgynevezett Turkesztáni Iszlám Pártot 1996-ban hozták létre betiltott szervezetek tagjai. Az orosz legfelső bíróság 2003-ban terrorszervezetnek minősítette azt. A világ több országában, így az Egyesült Államokban és Türkmenisztánban is tiltott szervezetnek minősül. A székhelye az afganisztáni Kandah árban van. vezetője Uszman Gazi - írta a Roszbalt orosz hírügynökség.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!