Nagyvilág

2013.05.06. 17:19

Martonyi: Magyarország célja a beruházási légkör javítása

Budapest, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A kormány azon dolgozik, hogy javuljon a beruházási légkör Magyarországon, fontos, hogy a német befektetők is elégedettek legyenek Magyarországgal - mondta Martonyi János hétfőn Budapesten.

Budapest, 2013. május 6., hétfő (MTI) - A kormány azon dolgozik, hogy javuljon a beruházási légkör Magyarországon, fontos, hogy a német befektetők is elégedettek legyenek Magyarországgal - mondta Martonyi János hétfőn Budapesten.

A külügyminiszter tárgyalt német kollégájával, Guido Westerwellével, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: beszéltek a magyar belpolitikai helyzetről, a jelenlegi vitákról is. A tárcavezető megköszönte a német kormány megértését és azt, hogy a különböző eljárások lezárulta előtt nem kíván állást foglalni.

Magyarország elkötelezett az európai értékek, elvek és normák mellett, valamint a mellett, hogy a vitákban keressék a megoldásokat - hangoztatta. Kifejtette: ez vonatkozik az esetleges kötelezettségszegési eljárásokra is, lehetőleg minden ügyben megoldást akarnak találni.

Guido Westerwelle kiemelte: Magyarország nagy gazdasági kihívásokkal néz szembe, de kölcsönös érdekük, hogy a gazdasági kapcsolatok jól alakuljanak, ezért beszéltek most is a különadóról, és a jövőben is folytatják erről a tárgyalásokat. Hozzáfűzte: csaknem 6000 német érdekeltségű vállalkozás működik Magyarországon, és ezek 300 ezer munkahelyet biztosítanak.

Martonyi János azt mondta: a kétoldalú gazdasági kapcsolatok rendkívül jelentősek, és lényeges, hogy továbbra is érkezzenek befektetések az országba, ezért szeretnék, ha minden német befektető elégedett lenne a magyarországi helyzettel.

Guido Westerwelle arra a kérdésre, meglátása szerint milyen az esélye vannak, hogy Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, üdvözölte, hogy Magyarország költségvetési hiánya az elmúlt évben jelentősen a 3 százalékos határ alatt volt, és a kormány a jövőben is szeretné betartani ezt a limitet.

A magyar miniszter kitért arra is, hogy találkozójukon elismerését fejezte ki német kollégája beszéde kapcsán, amelyet a nap folyamán a Zsidó Világkongresszus (WJC) közgyűlésén mondott. Ez a beszéd jól kifejezte azt, amit mindannyian éreznek az antiszemitizmussal kapcsolatban - mutatott rá. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnöknek az előző nap, a WJC első napján tartott beszédében foglalt politikai és morális üzenetek egyértelműek.

A közgyűlés nyitó napján Orbán Viktor kormányfő hangsúlyozta, a kormány erkölcsi kötelességének tekintette, hogy zéró toleranciát hirdessen az antiszemitizmussal szemben, az ugyanis elfogadhatatlan és eltűrhetetlen.

Guido Westerwelle a WJC tanácskozásán hétfőn azt mondta: "az antiszemitizmusnak nincs helye sem Berlinben, sem Budapesten, sem sehol máshol Európában vagy a világon", ezért mindig határozottan és egységesen fel kell lépni ellene.

A Martonyi Jánossal közösen tartott sajtótájékoztatón német tárcavezető kiemelte: ki kell állni a demokrácia és a szabadság mellett, az antiszemitizmus sehol sem elfogadható. A holokauszt a német történelem legsötétebb időszaka volt, ezért emelik fel a szavukat mindig, ha egy kisebbség ellen diszkriminációt tapasztalnak - mondta.

A magyar külügyminiszter arról is beszélt, hogy a budapesti Andrássy egyetem - ahol a tárcavezetők a sajtótájékoztatót követően beszédet mondanak - egyre fontosabb intézmény, egyre jelentősebbé válik a térségben. Növelni szeretnék a Délkelet-Európából, Nyugat-Balkánról ide érkező diákok számát, az a cél, hogy az intézmény a német nyelvű oktatás fellegvára legyen a régióban - tette hozzá.

Guido Westerwelle kiemelte: az Andrássy egyetem az egyetlen német nyelvű egyetem Németországon kívül, és ez is a két ország barátságát bizonyítja. Közölte: idén ünnepelik a Magyarország és az NSZK közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulóját, a két ország kapcsolatai egyre szorosabbak és sokszínűbbek. A németek hálával gondolnak a magyarokra, akik jelentősen hozzájárultak a német újraegyesítéshez - jegyezte meg.

A német külügyminiszter megemlítette, hogy nemzetközi kérdésekről is tárgyaltak. Szíriával kapcsolatban kiemelte: aki az országban vegyi fegyvert vet be bármely oldalon, súlyos bűncselekményt követ el. Az ENSZ-nek fel kell tárnia a vádakat, tisztáznia kell a helyzetet, Damaszkusznak pedig be kell engednie a világszervezet független megfigyelőit - hangoztatta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!