Nagyvilág

2013.05.14. 19:11

Aggodalmának adott hangot az AP újságíróinak lehallgatása miatt az EBESZ illetékese

Bécs/Varsó, 2013. május 14., kedd (MTI) - Aggodalmának adott hangot kedden az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség újságíróinak lehallgatása miatt az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

Bécs/Varsó, 2013. május 14., kedd (MTI) - Aggodalmának adott hangot kedden az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség újságíróinak lehallgatása miatt az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

"Egyszerűen nincs mentség arra, hogy ilyen mértékben megsértették ezeknek a riportereknek az alkotmányos jogait" - írta Dunja Mijatovic varsói keltezésű közleményében. Előfordulhatnak olyan alkalmak, amikor biztonsági okokból, korlátozottan, bírósági végzés alapján jogos lehet az újságírók tevékenységébe való beavatkozás, de az amerikai igazságügyi minisztérium akciójának kiterjedése és mértéke "egyszerűen alkotmányos jogok megsértése" - vélekedett a nemzetközi szervezet illetékese.

A közlemény szerint a sajtószabadság-képviselő levelet küldött John Kerry amerikai külügyminiszternek, amelyben felhívta az amerikai hatóságokat arra, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

Az Associated Press (AP) elnök-vezérigazgatója hétfőn levélben tiltakozott Eric Holder amerikai igazságügyi miniszternél amiatt, hogy az irányítása alatt álló tárca két hónapon át lehallgatta munkatársainak telefonbeszélgetéseit. "Az igazságügyi minisztériumnak ezt az akcióját úgy tekintjük, mint az AP-nek a hírek gyűjtéséhez és azok közreadásához való alkotmányos jogába történt beavatkozást" - írta Gary Pruitt Holdernek. A hírügynökség azt követelte a tárcától, hogy szolgáltassa ki neki a telefonbeszélgetésekről készült felvételeket és semmisítse meg a másolatokat.

A lehallgatásokról szóló bírósági végzéseket pénteken mutatták be a hírügynökség vezetésének. A kormányzati tisztségviselők szerint a megfigyelés azt volt hivatott kideríteni, hogy miképp szivároghattak ki a médiába 2012 májusában egy, az Egyesült Államokba tartó repülőgép elleni meghiúsult merényletkísérletről szóló értesülések.

Az igazságügyi minisztérium - anélkül, hogy megnevezte volna a lehallgatás tárgyát - azt válaszolta, hogy a szövetségi nyomozók csak akkor figyelik meg médiavállalkozások telefonhívásait, ha már "minden ésszerű erőfeszítést megtörtént az adatok alternatív úton történő megszerzése" érdekében. A minisztériumi közlemény szerint a hivatal ilyen esetekben előre szokta értesíti az érintett médiaszervezeteket, "kivéve, ha ez jelentős veszélyt jelentene a vizsgálat teljessége szempontjából".

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!