Nagyvilág

2013.04.19. 15:50

Egyhangúlag megszavazta Jadranka Kosor volt miniszterelnök és pártelnök kizárását a HDZ elnöksége

Zágráb, 2013. április 19., péntek (MTI) - Egyhangú szavazással kizárta a pártból a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöksége Jadranka Kosor volt horvát miniszterelnököt, a párt egykori vezetőjét - adta hírül pénteki számában a Vecernji List című horvát napilap.

Zágráb, 2013. április 19., péntek (MTI) - Egyhangú szavazással kizárta a pártból a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöksége Jadranka Kosor volt horvát miniszterelnököt, a párt egykori vezetőjét - adta hírül pénteki számában a Vecernji List című horvát napilap.

A zágrábi híradások szerint Kosor megtartja képviselői mandátumát és folytatja parlamenti munkáját, miután a pártot bíráló nyilatkozatai miatt egyhangúlag döntöttek a HDZ-ből való kizárásáról. A Franjo Tudjman alapította jobboldali HDZ etikai bizottsága március eleji zárt ülésén egyöntetűen Jadranka Kosor kizárása mellett döntött. Kosor fellebbezett a határozat ellen, de a párt elnöksége egyhangúlag elvetette az egykori kormányfő és pártelnök fellebbezését és megszavazta kizárását.

Kosor szerint az elnökség Tomislav Karamarko jelenlegi pártelnök "utasítására" hozta meg döntését. Karamarkót bírálva azt mondta, hogy az effajta politika "biztosan nem Tudjman politikája, amelyre az utóbbi napokban sokan hivatkoznak, mert Tudjman sosem tagadta volna meg munkatársait".

Politikai jövőjét illetően azt nyilatkozta, hogy a száborban (horvát törvényhozás) marad, a HDZ "nem veheti el" mandátumát - írta a Vecernji List.

A horvát közszolgálati rádió és televízió (HRT) portálja szerint Jadranka Kosor független képviselőként két polgári párti (Hrvatska gradjanska stranka - HGS) képviselőtársával pénteken új parlamenti frakciót alakított. Zeljko Kerum spliti polgármester és Nevenka Becic eddig szintén a HDZ-frakcióban ült, mivel a HGS a HDZ koalíciós partnereként indult a választásokon. Az új frakció elnöke Jadranka Kosor lett.

Jadranka Kosor 1995-ben, Franjo Tudjman elnöksége idején lett a HDZ alelnöke és parlamenti képviselő. Volt a parlament alelnöke, majd a kormány alelnöke, valamint család- és veteránügyi miniszter. Ivo Sanader lemondása után, 2009-ben átvette a kormány vezetését. Miniszterelnöki tisztségéből a 2011-es decemberi választások után távozott, miután a választásokat a HDZ-vel szemben a balközép "Kukurikú-koalíció" nyerte meg. A HDZ élére ugyancsak Sanader távozása után került, a 2012 májusi pártkongresszuson újrajelöltette magát, de a tagság Tomislav Karamarko volt belügyminiszternek szavazott bizalmat.

Politikai karrierjét megelőzően Kosor újságíróként dolgozott.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!