Nagyvilág

2013.04.02. 19:17

BMI - Londoni elemzők: lanyhul a felzárkózó Európa ipari aktivitásának élénkülési üteme

London, 2013. április 2., kedd (MTI) - A tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa feldolgozóipari aktivitásának élénkülési üteme általánosságban lanyhult a múlt havi beszerzésimenedzser-indexek (BMI) tanúsága szerint, különös tekintettel arra, hogy a friss mutatók szerint "fogy a gőz" a német gazdaságból is - vélekedtek a keddi adatismertetések utáni helyzetértékeléseikben londoni gazdasági elemzők.

London, 2013. április 2., kedd (MTI) - A tágabb értelemben vett Közép- és Kelet-Európa feldolgozóipari aktivitásának élénkülési üteme általánosságban lanyhult a múlt havi beszerzésimenedzser-indexek (BMI) tanúsága szerint, különös tekintettel arra, hogy a friss mutatók szerint "fogy a gőz" a német gazdaságból is - vélekedtek a keddi adatismertetések utáni helyzetértékeléseikben londoni gazdasági elemzők.

Az adatsorokat kommentáló citybeli közgazdászok egybehangzóan annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a magyar gazdaság esetében ez az aktivitási jelzőszám hagyományosan igen volatilis, és így nem feltétlenül mutatja közvetlenül a valós képet az, hogy a mutató - a térségen belül egyedüliként - Magyarországon emelkedett.

A magyar gyáripari BMI 55,7 pontra nőtt márciusban a februári 54,1 pontról.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza keddi elemzésében közölte, hogy a cég által Magyarországra, Csehországra, Lengyelországra, Oroszországra és Törökországra kiszámolt, súlyozva átlagolt térségi feldolgozóipari BMI-mutató 50,6-re esett az előző havi 51,6-ről.

Jackson szerint "a jó hír az", hogy az összesített régiós BMI-átlag még mindig az 50-es érték felett van, amely "legalábbis elvileg" a vizsgált szektor teljesítményének növekedése és zsugorodása közötti mezsgyét jelenti.

A térségi feldolgozóipari aktivitás élénkülési üteme azonban így is lanyhult a múlt hónapban, és a márciusi jelzőszám háromhavi mélypontot jelent - hangsúlyozta a Capital Economics vezető londoni elemzője.

A szakértő kiemelte, hogy az egyetlen térségi kivétel Magyarország, ahol nőtt a BMI-mutató. Jackson szerint ugyanakkor a magyar aktivitási mutatót a térségi metodikától eltérő módszertannal számolják, ráadásul a magyar gyáripar beszerzésimenedzser-indexe hagyományosan rendkívüli kilengésekre hajlamos.

Az Európai Bizottság gyáripari bizalmi felmérése, amely általában stabilabb teljesítményjelző, Magyarország esetében a múlt hónapban csökkent - tette hozzá a Capital Economics londoni közgazdásza.

Jackson szerint Közép-Európa egésze számára nem sok jót ígérnek az arra utaló jelek, hogy a német gazdaságból "fogy a gőz". A szakértő hozzátette ugyanakkor, hogy a német ipari felmérések adataiból még mindig 3 százalék körüli éves összevetésű átlagos közép-európai ipari teljesítménynövekedési ütem vezethető le, szemben a tavalyi 0,5 százalékos éves szintre vetített régiós átlaggal.

Daniel Hewitt, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza is azt emelte ki keddi értékelésében, hogy bár a magyar BMI-érték jóval a növekedést és a csökkenést elválasztó 50-es határszint felett volt a múlt hónapban, Magyarország esetében azonban ez az aktivitási mutató alacsony korrelációt mutat a tényleges ipari termeléssel, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság "egyértelműen mély recesszióban van".

Hewitt szerint ezért a ház "csökkentett fontosságot" tulajdonít a magyar feldolgozóipar esetében ennek az aktivitási mérőszámnak.

A Barclays vezető londoni elemzője a cég által vizsgált felzárkózó térségre - amelybe Közép-Európa, Oroszország és Törökország mellett Dél-Afrika is beletartozik - 50,6-es átlagos súlyozott BMI-értéket mutatott ki márciusra a februári 52,0 után, vagyis a felmérésbe bevont országcsoport feldolgozóipari aktivitásának élénkülési üteme összességében e cég számítási módszertana szerint is lanyhult.

Hewitt hangsúlyozta elemzésében, hogy a múlt hónapban a ház által vizsgált régió BMI-mutatója a "volatilis magyar jelzőszám kivételével" egyöntetűen csökkent, így a megelőző két hónap kedvező lendülete most megtört.

A globális feldolgozó szektor egészének teljesítménye ugyanakkor - ellenkező irányú folyamatot tükrözve - márciusban valamelyest gyorsuló ütemben élénkült.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozóipari ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzési menedzserindexét. A márciusról szóló felmérés alapján a ház által képzett mutató a JP Morgan szakelemzőinek keddi ismertetése szerint 0,3 ponttal 51,2 pontra emelkedett. Egy hónappal korábban 0,6 pontos csökkenést mértek a cég közgazdászai.

A JP Morgan elemzőinek számítási módszertana szerint a ház által mért márciusi globális gyáripari BMI-mutató éves szintre kivetítve a világgazdaság feldolgozószektorának 3 százalékos teljesítménybővülésével konzisztens.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!