Nagyvilág

2013.03.12. 17:16

Simon Peresz a közel-kelti helyzetről beszélt az Európai Parlamentben

Brüsszel, 2013. március 12., kedd (MTI) - Tárgyalásos úton kell eljutni a kétállami megoldáshoz a közel-keleti helyzet rendezése érdekében - hangoztatta kedden az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban felszólaló izraeli államfő az önálló Palesztináról szólva.

Brüsszel, 2013. március 12., kedd (MTI) - Tárgyalásos úton kell eljutni a kétállami megoldáshoz a közel-keleti helyzet rendezése érdekében - hangoztatta kedden az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban felszólaló izraeli államfő az önálló Palesztináról szólva.

Az izraeli államfő beszédét felvezetendő Martin Schulz, az EP német, szociáldemokrata elnöke az antiszemitizmus, a rasszizmus és az intolerancia elleni fellépés fontosságát hangsúlyozta, és leszögezte, hogy Izrael állam létezése tagadhatatlanul legitim, a zsidó államnak pedig joga van a biztonsághoz. A német politikus szerint ugyanakkor a palesztinokat is megilleti az a jog, hogy békében és biztonságban élhessenek, de a két nép erre eddig hosszú távon sosem volt képes.

Az izraeli elnök kifejtette, hogy véleménye szerint a független Izrael és a független Palesztina, a két állam létrejötte a megoldás a közel-keleti helyzet rendezésére, a vitatott kérdéseket pedig szerinte tárgyalásos úton "meg lehet és meg is kell oldani". Kitért arra is, hogy az Izrael által feladott gázai övezetből "terrorista bázis" lett, ami szintén visszavetette a békefolyamatot. Peresz ugyanakkor reményének adott hangot, hogy az új izraeli kormány felállása új lehetőséget jelent majd a béketárgyalások újrakezdésére.

"Továbbra is kezet nyújtunk, hogy békében élhessünk az összes országgal a Közel-Keleten" - hangsúlyozta az izraeli államfő.

Az izraeli elnök szerint a Közel-Kelet békéjére a legnagyobb fenyegetést az iráni rezsim jelenti, amelyet birodalmi ambíciókkal rendelkező, vallási köntösbe bújt diktatúrának nevezett. Teherán Peresz szerint veszélyezteti Izrael biztonságát és az arab országok függetlenségét, miközben Iránt nem fenyegeti senki. Az izraeli elnök Strasbourgban úgy vélekedett, hogy Irán vezetése fegyvercsempészettel destabilizálja a térség többi országát, tagadja a holokausztot, és arra törekszik, hogy atomfegyvert állítson elő. Ha Irán atomfegyverre tesz szert, az azonnali fenyegetést jelent az egész világ számára - érvelt Simon Peresz

"Hallatnunk kell a hangunkat, mert az iráni rezsim megsérti az emberi jogokat; bírósági ítélet nélkül akasztanak fel embereket és börtönöznek be újságírókat, éles lőszerrel lőnek a tüntetőkre" - fogalmazott az izraeli elnök, aki szerint az iráni vezetés ahelyett, hogy megosztaná az irániakkal a kőolajból származó vagyont, "a terrorizmus támogatására és fegyverekre költi azt".

"Az urándúsítás miatt gyerekek éheznek" - szögezte le Peresz, aki kijelentette: nem szabad megengedni, hogy a közeledő iráni választáson, "az ajatollahok megmásítsák a választás eredményét, az emberek akaratát, hogy saját vezetőiket megválasszák".

Peresz szerint Irán világszerte támogatja a terrorizmust, amire példaként a libanoni Hezbollahot hozta fel, amely szerinte nem politikai mozgalom, hanem terrorszervezet, magánhadsereg, amely az erőszaktól sem riad vissza.

A Hezbollah Peresz meglátása szerint fegyvereseket küld Szíriába, és aktívan részt vesz a "szír diktátor által folytatott vérontásban".

"Nem nézhetjük tétlenül, ahogy a szír elnök a saját népe, saját gyermekei vérét ontja" - jelentette ki az izraeli elnök, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nukleáris létesítményeit sikerült ugyan megsemmisíteni, de a damaszkuszi rezsim továbbra is rendelkezik vegyi fegyverekkel, és meg kell akadályozni, hogy azok rossz kezekbe kerüljenek. Peresz véleménye szerint támogatni kell az Arab Ligát abban, hogy avatkozzon be Szíriában, mert egy nyugati katonai akció külső beavatkozásnak minősülne.

Simon Peresz az Európai Parlamentben arról is beszélt, hogy Európa a második világháború után képes volt talpra állni, lezárta a múltat és megteremtette az új, egységes Európát.

"A soá Európája a mi újjászületésünk támogatója lett. Izrael újjászületésének gondolata európai földön született" - mutatott rá a lengyelországi születésű izraeli elnök, aki emlékeztetett, hogy több zsidó élt Európában, mint a világtörténelemben bárhol máshol a világon, de több is halt meg itt, mint bárhol másutt.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!