Nagyvilág

2013.03.13. 19:24

Putyin ígérete: nem lesz fizetős az oktatás, amíg ő az elnök

Moszkva, március 13., szerda (MTI) - Amíg én elnök leszek, nem lesz fizetős az oktatás Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin szerdán egy tanácskozáson, amelyen az ifjúság sportolási lehetőségeiről volt szó.

Moszkva, március 13., szerda (MTI) - Amíg én elnök leszek, nem lesz fizetős az oktatás Oroszországban - jelentette ki Vlagyimir Putyin szerdán egy tanácskozáson, amelyen az ifjúság sportolási lehetőségeiről volt szó.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az orosz államfő teljes képtelenségnek nevezte az ezzel ellentétes híresztelést.

Putyin kijelentette: "nem tudunk, nem szabad lecsúsznunk, és nem is fogunk". Hozzátette, tisztában van azzal, hogy mi történik abban az esetben, ha a jövedelmek rétegződését figyelembe véve Oroszországban áttérnének az általános fizetős oktatásra.

"Ha lecsúszunk a harmadrangú országok szintjére, ez azonnal tükröződni fog az ország versenyképességében" - idézte az ITAR-TASZSZ hírügynökség az orosz államfőt.

Putyin tavaly év végén írta alá az új oktatási törvényt, amely az óvodáktól kezdve a tudományos fokozat megszerzéséig átalakította az oktatási rendszert Oroszországban. Az új szabályozás január elsején lépett életbe. A jogszabály megszüntette például az óvodába járó gyerekek utáni szülői hozzájárulás maximális mértékét, ma a helyi hatóságok döntik el, hogy melyik szülő mennyit fizet.

Tavaly november elején pedagógusok érdekvédelmi szervezetei tüntettek Moszkvában és Novoszibirszkben az alacsony bérek miatt és az oktatási törvény módosítása ellen. Az Oroszországban meglehetősen ritka megmozdulás résztvevői attól tartottak, hogy ha megszűnik az oktatás ingyenessége, a képzés nem lesz elérhető mindenki számára.

2012-ben számos ellenzéki tüntetésen voltak jelen a diákszervezetek képviselői is, akik a felsőoktatás megdrágulása és az oktatási intézményekben virágzó korrupció ellen tiltakoztak.

Oroszországban a korrupció az egész oktatást áthatja. Gyakran csúszópénzt kell fizetni a bejutásért, kezdve a jobb nevelést biztosító óvodáktól, egészen a színvonalasabb felsőoktatási intézményekig. Az értékes diplomákat pedig meg lehet vásárolni.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!